Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 401145

„ Kako su pojeli pijetla“ (E. Popov) i zašto?


Benčić, Živa
„ Kako su pojeli pijetla“ (E. Popov) i zašto? // Forum : mjesečnik Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 10-12 (2008), 1211-1230 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 401145 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
„ Kako su pojeli pijetla“ (E. Popov) i zašto?
(“ How the Rooster Was Eaten” (by E. Popov) and Why?)

Autori
Benčić, Živa

Izvornik
Forum : mjesečnik Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (0015-8445) 10-12 (2008); 1211-1230

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Evgenij Popov; novogodišnja gozba; profano-gurmanski i ritualno-žrtveni aspekti pijetla kao hrane
(Evgenij Popov; New-Year feast; profane-gourmet and ritually sacrificial aspects of rooster as a food)

Sažetak
Članak je posvećen analizi kratke priče Evgenija Popova „ Kako su pojeli pijetla“ , točnije rečeno, otkrivanju značenja koje u tom tekstu ima pijetao kao svečano novogodišnje jelo. Po uzoru na kulinarske binarne opozicije pomoću kojih je Claude Lévi- Strauss opisao prehrambene običaje raznih europskih i neeuropskih naroda autorica članka temeljnu fabularnu koliziju Popovljeve priče svodi na dihotomiju između hrane biljnoga i hrane životinjskoga podrijetla, konkretno, na opreku između sirotinjske bezmesne juhe i pijetla kao dviju suprotnih varijanti novogodišnje gozbe. U članku se nastoji osvijetliti i jedan dublji, a danas pomalo zaboravljeni sloj značenja koje pijetao ima u opoziciji prema bezmesnoj juhi: u priči Evgenija Popova pijetao, naime, nije tek profano-gurmanska nego i ritualno-žrtvena hrana koja se priprema samo za praznik kao zalog za bolju budućnost, tj. kao simbolička razmjena za buduću dobrobit i sreću prinositelja žrtve.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
130-1301070-1057 - Oniričko kao poetološki i antropološki problem (Fališevac, Dunja, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Živa Benčić-Primc (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Benčić, Živa
„ Kako su pojeli pijetla“ (E. Popov) i zašto? // Forum : mjesečnik Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 10-12 (2008), 1211-1230 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Benčić, Ž. (2008) „ Kako su pojeli pijetla“ (E. Popov) i zašto?. Forum : mjesečnik Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 10-12, 1211-1230.
@article{article, author = {Ben\v{c}i\'{c}, \v{Z}iva}, year = {2008}, pages = {1211-1230}, keywords = {Evgenij Popov, novogodi\v{s}nja gozba, profano-gurmanski i ritualno-\v{z}rtveni aspekti pijetla kao hrane}, journal = {Forum : mjese\v{c}nik Razreda za knji\v{z}evnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti}, volume = {10-12}, issn = {0015-8445}, title = {„ Kako su pojeli pijetla“ (E. Popov) i za\v{s}to?}, keyword = {Evgenij Popov, novogodi\v{s}nja gozba, profano-gurmanski i ritualno-\v{z}rtveni aspekti pijetla kao hrane} }
@article{article, author = {Ben\v{c}i\'{c}, \v{Z}iva}, year = {2008}, pages = {1211-1230}, keywords = {Evgenij Popov, New-Year feast, profane-gourmet and ritually sacrificial aspects of rooster as a food}, journal = {Forum : mjese\v{c}nik Razreda za knji\v{z}evnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti}, volume = {10-12}, issn = {0015-8445}, title = {“ How the Rooster Was Eaten” (by E. Popov) and Why?}, keyword = {Evgenij Popov, New-Year feast, profane-gourmet and ritually sacrificial aspects of rooster as a food} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font