Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 400955

Reološka i teksturalna svojstva kukuruznog škroba i škroba tapioke nakon tretiranja ultrazvukom


Gelo, Jurica
Reološka i teksturalna svojstva kukuruznog škroba i škroba tapioke nakon tretiranja ultrazvukom, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 400955 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološka i teksturalna svojstva kukuruznog škroba i škroba tapioke nakon tretiranja ultrazvukom
(Rheological and textural properties of corn and tapioca starch after ultrasound treatment)

Autori
Gelo, Jurica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.04

Godina
2008

Stranica
65

Mentor
Dr.sc. Zoran Herceg, izv.prof.

Ključne riječi
škrob; ultrazvuk; reološka svojstva; teksturalna svojstva
(starch; ultrasound; rheological properties; textural properties)

Sažetak
Svrha ovog rada bila je ispitati učinak obrade ultrazvukom modelnih suspenzija kukuruznog škroba i škroba tapioke na reološka i teksturalna svojstva istih. Utjecaj ultrazvuka na navedena svojstva praćen je mjerenjem reoloških parametara-koeficijenta konzistencije, indeksa tečenja i prividne viskoznosti ; teksturalnih parametara-čvrstoća, adhezivnost, kohezivnost, elastičnost i gumenost te određivanjem parametara viskoznosti dobivenih Brabenderovim amilografom-početak bubrenja, temperatura maksimuma, vrijeme tvorbe gela i maksimalna viskoznost. Modelne suspenzije škroba kukuruza i tapioke (10, 20, 25, i 30%-tne) tretirane su ultrazvučnom kupelji (20 kHz) u vremenu od 15 i 30 minuta. Kod kukuruznog škroba svih koncentracija (20, 25 i 30%) znatno su se smanjile vrijednosti prividne viskoznostiza uzorke tretirane ultrazvukom. Kod modelnih otopina škroba tapioke prije i nakon tretiranja ultrazvukom nije bilo značajnih promjena. Maksimalna viskoznost modelnih otopina kukuruznog škroba i škroba tapioke nakon tretiranja ultrazvukom, mjerena Brabenderovim amilografom, bila je veća od netretiranih modelnih otopina. Čvrstoća kukuruznih škrobnih gelova je pala nakon obrade gelova ultrazvukom, i to najviše kod onih tretiranih 30 minuta ultrazvukom, dok gel tapioke nije pokazao tako pravilno ponašanje jer se njegova čvrstoća smanjila kod tretiranih 20%-tnih gelova, a rasla kod 10 i 25%-tnih gelova nakon tretiranja. Mikrografske slike nisu pokazale značajniju promjenu na morfološkoj strukturi škrobova kukuruza i tapioke prije i nakon obrade ultrazvukom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
27/08



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Gelo, Jurica
Reološka i teksturalna svojstva kukuruznog škroba i škroba tapioke nakon tretiranja ultrazvukom, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gelo, J. (2008) 'Reološka i teksturalna svojstva kukuruznog škroba i škroba tapioke nakon tretiranja ultrazvukom', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gelo, Jurica}, year = {2008}, pages = {65}, keywords = {\v{s}krob, ultrazvuk, reolo\v{s}ka svojstva, teksturalna svojstva}, title = {Reolo\v{s}ka i teksturalna svojstva kukuruznog \v{s}kroba i \v{s}kroba tapioke nakon tretiranja ultrazvukom}, keyword = {\v{s}krob, ultrazvuk, reolo\v{s}ka svojstva, teksturalna svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gelo, Jurica}, year = {2008}, pages = {65}, keywords = {starch, ultrasound, rheological properties, textural properties}, title = {Rheological and textural properties of corn and tapioca starch after ultrasound treatment}, keyword = {starch, ultrasound, rheological properties, textural properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font