Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 400921

Utjecaj obrade ultrazvukom visokog intenzitetana fizikalna svojstva kukuruznog škroba


Petra Cerovec
Utjecaj obrade ultrazvukom visokog intenzitetana fizikalna svojstva kukuruznog škroba, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 400921 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj obrade ultrazvukom visokog intenzitetana fizikalna svojstva kukuruznog škroba
(Influence of high-intensity ultrasound on functional properties of corn starch)

Autori
Petra Cerovec

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.05

Godina
2008

Stranica
48

Mentor
Dr.sc. Zoran Herceg, izv.prof.

Ključne riječi
ultrazvuk; kukuruzni škrob; funkcionalna svojstva; reološka svojstva; teksturalna svojstva
(ultrasound; corn starch; functional properties; rheological properties; textural properties)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta (100 i 300 W/cm2), frekvencije 24 kHz, na reološka, teksturalna te fizikalna svojstva kukuruznog škroba (mutnoća, kapacitet bubrenja i indeks topljivost). Ispitivanjem reoloških svojstava utvrđeno je da sve suspenzije pokazuju nenewtonski karakter. Vidljive su znatno veće vrijednosti prividne viskoznosti nativnog škroba u odnosu na modificirane otopine kukuruznog škroba tretirane ultrazvukom. Ispitivanjem svojstva želatinizacije utvrđeno je da je obrada ultrazvukom utjecala na maksimalni viskozitet kod modelnih otopina kukuruznog škroba. Maksimalna viskoznost, mjerena Micro Visco-Amylo-Graph-om, najveća je bila nakon 30 minutnog tretiranja ultrazvukom snage 100 W/cm2. U radu je ispitivan i utjecaj djelovanja ultrazvuka na mutnoću suspenzija. Povečanjem snage ultrazvuka na suspenzije kukuruznog škroba povečavao se kapacitet bubrenja u odnosu na nativne suspenzije Čvrstoća kukuruznih škrobnih gelova rasla je nakon obrade gelova ultrazvukom, i to najviše kod onih tretiranih 300 W/cm2 15 minuta ultrazvukom visokog intenziteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
67/08



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Petra Cerovec
Utjecaj obrade ultrazvukom visokog intenzitetana fizikalna svojstva kukuruznog škroba, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Petra Cerovec (2008) 'Utjecaj obrade ultrazvukom visokog intenzitetana fizikalna svojstva kukuruznog škroba', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2008}, pages = {48}, keywords = {ultrazvuk, kukuruzni \v{s}krob, funkcionalna svojstva, reolo\v{s}ka svojstva, teksturalna svojstva}, title = {Utjecaj obrade ultrazvukom visokog intenzitetana fizikalna svojstva kukuruznog \v{s}kroba}, keyword = {ultrazvuk, kukuruzni \v{s}krob, funkcionalna svojstva, reolo\v{s}ka svojstva, teksturalna svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2008}, pages = {48}, keywords = {ultrasound, corn starch, functional properties, rheological properties, textural properties}, title = {Influence of high-intensity ultrasound on functional properties of corn starch}, keyword = {ultrasound, corn starch, functional properties, rheological properties, textural properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font