Pregled bibliografske jedinice broj: 400921
Utjecaj obrade ultrazvukom visokog intenzitetana fizikalna svojstva kukuruznog škroba
Utjecaj obrade ultrazvukom visokog intenzitetana fizikalna svojstva kukuruznog škroba, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 400921 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj obrade ultrazvukom visokog intenzitetana fizikalna svojstva kukuruznog škroba
(Influence of high-intensity ultrasound on functional properties of corn starch)
Autori
Petra Cerovec
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.05
Godina
2008
Stranica
48
Mentor
Dr.sc. Zoran Herceg, izv.prof.
Ključne riječi
ultrazvuk; kukuruzni škrob; funkcionalna svojstva; reološka svojstva; teksturalna svojstva
(ultrasound; corn starch; functional properties; rheological properties; textural properties)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta (100 i 300 W/cm2), frekvencije 24 kHz, na reološka, teksturalna te fizikalna svojstva kukuruznog škroba (mutnoća, kapacitet bubrenja i indeks topljivost). Ispitivanjem reoloških svojstava utvrđeno je da sve suspenzije pokazuju nenewtonski karakter. Vidljive su znatno veće vrijednosti prividne viskoznosti nativnog škroba u odnosu na modificirane otopine kukuruznog škroba tretirane ultrazvukom. Ispitivanjem svojstva želatinizacije utvrđeno je da je obrada ultrazvukom utjecala na maksimalni viskozitet kod modelnih otopina kukuruznog škroba. Maksimalna viskoznost, mjerena Micro Visco-Amylo-Graph-om, najveća je bila nakon 30 minutnog tretiranja ultrazvukom snage 100 W/cm2. U radu je ispitivan i utjecaj djelovanja ultrazvuka na mutnoću suspenzija. Povečanjem snage ultrazvuka na suspenzije kukuruznog škroba povečavao se kapacitet bubrenja u odnosu na nativne suspenzije Čvrstoća kukuruznih škrobnih gelova rasla je nakon obrade gelova ultrazvukom, i to najviše kod onih tretiranih 300 W/cm2 15 minuta ultrazvukom visokog intenziteta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
67/08
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb