Pregled bibliografske jedinice broj: 400865
Različite tehnike proizvodnje etanola iz soka šećerne repe
Različite tehnike proizvodnje etanola iz soka šećerne repe, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 400865 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Različite tehnike proizvodnje etanola iz soka šećerne repe
(Different cultivation techniques for ethanol production from sugar beet juice)
Autori
Vibovec, Kristijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.12
Godina
2008
Stranica
82
Mentor
Šantek, Božidar
Ključne riječi
etanol; Saccharomyces cerevisiae; sok šećerne repe; različite tehnike vođenja bioprocesa
(ethanol; Saccharomyces cerevisiae; sugar beet juice; different cultivation techniques)
Sažetak
U ovom istraživanju proučavana je proizvodnja etanola pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae na soku šećerne repe. Korekcija sastava soka šećerne repe bila je nužna da bi se povećala efikasnost procesa proizvodnje etanola, a provedena je dodatkom anorganskih soli (NH^4)^2HPO^4 i NH^4H^2PO^4. Amonij-dihidrogenfosfat (NH^4H^2PO^4) se pokazao kao adekvatniji izvor fosfora i dušika za proizvodnju etanola. Za vođenje procesa proizvodnje etanola primjenjene su ove tehnike: šaržni proces, šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces. Međusobnom usporedbom različitih tehnika vođenja procesa proizvodnje etanola na osnovu pokazatelja uspješnosti bioprocesa pokazalo se da je šaržni proces s pritokom supstrata najpovoljniji za proizvodnju etanola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Božidar Šantek
(mentor)