Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 400865

Različite tehnike proizvodnje etanola iz soka šećerne repe


Vibovec, Kristijan
Različite tehnike proizvodnje etanola iz soka šećerne repe, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 400865 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Različite tehnike proizvodnje etanola iz soka šećerne repe
(Different cultivation techniques for ethanol production from sugar beet juice)

Autori
Vibovec, Kristijan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.12

Godina
2008

Stranica
82

Mentor
Šantek, Božidar

Ključne riječi
etanol; Saccharomyces cerevisiae; sok šećerne repe; različite tehnike vođenja bioprocesa
(ethanol; Saccharomyces cerevisiae; sugar beet juice; different cultivation techniques)

Sažetak
U ovom istraživanju proučavana je proizvodnja etanola pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae na soku šećerne repe. Korekcija sastava soka šećerne repe bila je nužna da bi se povećala efikasnost procesa proizvodnje etanola, a provedena je dodatkom anorganskih soli (NH^4)^2HPO^4 i NH^4H^2PO^4. Amonij-dihidrogenfosfat (NH^4H^2PO^4) se pokazao kao adekvatniji izvor fosfora i dušika za proizvodnju etanola. Za vođenje procesa proizvodnje etanola primjenjene su ove tehnike: šaržni proces, šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces. Međusobnom usporedbom različitih tehnika vođenja procesa proizvodnje etanola na osnovu pokazatelja uspješnosti bioprocesa pokazalo se da je šaržni proces s pritokom supstrata najpovoljniji za proizvodnju etanola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Božidar Šantek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vibovec, Kristijan
Različite tehnike proizvodnje etanola iz soka šećerne repe, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vibovec, K. (2008) 'Različite tehnike proizvodnje etanola iz soka šećerne repe', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vibovec, Kristijan}, year = {2008}, pages = {82}, keywords = {etanol, Saccharomyces cerevisiae, sok \v{s}e\'{c}erne repe, razli\v{c}ite tehnike vo\djenja bioprocesa}, title = {Razli\v{c}ite tehnike proizvodnje etanola iz soka \v{s}e\'{c}erne repe}, keyword = {etanol, Saccharomyces cerevisiae, sok \v{s}e\'{c}erne repe, razli\v{c}ite tehnike vo\djenja bioprocesa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vibovec, Kristijan}, year = {2008}, pages = {82}, keywords = {ethanol, Saccharomyces cerevisiae, sugar beet juice, different cultivation techniques}, title = {Different cultivation techniques for ethanol production from sugar beet juice}, keyword = {ethanol, Saccharomyces cerevisiae, sugar beet juice, different cultivation techniques}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font