Pregled bibliografske jedinice broj: 400206
Potencijal iskorištenja ostataka nakon proizvodnje vina za dobivanje toplinske energije
Potencijal iskorištenja ostataka nakon proizvodnje vina za dobivanje toplinske energije // Zbornik radova / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009. str. 880-884 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 400206 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal iskorištenja ostataka nakon proizvodnje vina za dobivanje toplinske energije
(The potential of utilization of residue after wine production for obtaining thermal energy)
Autori
Voća, Neven ; Krička, Tajana ; Jurišić, Vanja ; Brlek Savić, Tea ; Matin, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009, 880-884
ISBN
978-953-6331-67-3
Skup
44. Hrvatski i 4. Međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2009. - 20.02.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Vinska komina; peletiranje; energetska vrijednost; toplinska energija
(Grape marc; pelleting; energetic value; thermal energy)
Sažetak
U ovom radu će se istražiti energetski potencijal dorađene vinske komine sorte Žlahtina i Syrah u svrhu proizvodnje toplinske energije. Laboratorijskim peletiranjem vinske komine dobit će se proizvod veće gustoće, bolje volumetrijske ogrjevne vrijednosti, što ima za posljedicu smanjenje troškova transporta i skladištenja te kvalitetnije izgaranje prilikom proizvodnje toplinske energije. Kvaliteta peleta kao biogoriva ne može se definirati bez utvrđivanja njenih fizikalno-kemijskih, odnosno gorivih svojstava. Utvrdit će se energetski potencijal vinske komine i mogućnost njezinog korištenja kao energenta u proizvodnji toplinske energije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ana Matin
(autor)
Tea Brlek Savić
(autor)
Neven Voća
(autor)
Vanja Jurišić
(autor)
Tajana Krička
(autor)