Pregled bibliografske jedinice broj: 399964
Dijetetičke metode i planiranje prehrane
Dijetetičke metode i planiranje prehrane // Medicus, 17 (2008), 27-36 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 399964 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dijetetičke metode i planiranje prehrane
(Dietary assessment methods and diet planning)
Autori
Šatalić, Zvonimir ; Jirka Alebić, Iva
Izvornik
Medicus (1330-013X) 17
(2008);
27-36
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
24-h prisjećanje; dnevnik prehrane; FFQ
(24-hour recall; food diary; food frequency questionnaire)
Sažetak
Mjerenje unosa hrane i nutrijenata najčešće je korištena indirektna metoda procjene nutritivnog statusa. Krajnji cilj mjerenja unosa hrane i nutrijenata je zdravlje ljudi. Odabir dijetetičke metode ovisi o specifičnom problemu u kliničkim uvjetima, u znanstvenoj studiji o povezanosti prehrane i zdravlja ili kad je cilj unaprijediti zdravlje pojedinca ili opće populacije. Razlike postoje ovisno o cilju ispitivanja, željenoj preciznosti, populaciji koja se promatra, vremenskom periodu i dostupnim sredstvima. Najčešće dijetetičke metode su 24-satno prisjećanje, dnevnik prehrane i upitnik o učestalosti konzumiranja hrane i pića. Primjena dviju ili više metoda istovremeno daje točnije podatke. Prikupljene podatke je važno interpretirati uzimajući u obzir prednosti i nedostatke upotrijebljene metode. Podaci o unosu hrane i nutrijenata se koriste za procjenu nutritivnog statusa u kombinaciji s antropometrijskim i biokemijskim parametrima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zvonimir Šatalić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- EMBASE (Excerpta Medica)