Pregled bibliografske jedinice broj: 399905
Usporedba kakvoće prehrane vegetarijanaca i omnivora
Usporedba kakvoće prehrane vegetarijanaca i omnivora, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 399905 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba kakvoće prehrane vegetarijanaca i omnivora
(Diet quality comparison between vegetarians and omnivores)
Autori
Kralj, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.05
Godina
2009
Stranica
52
Mentor
Colić Barić, Irena
Ključne riječi
nutrijenti; omnivori; vegetarijanci; 7-dnevni dnevnik prehrane; 24-satno prisjećanje
(nutrients; omnivores; vegetarians; 7-day food record; 24-h recall)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je usporediti kvalitetu prehrane između 35 omnivora i 35 vegetarijanaca. Vegetarijanci su unos hrane i pića bilježili sedmodnevnim dnevnikom prehrane vaganjem ili procjenom, a omnivori 24-satnim prisjećanjem procjenom unosa. BMI, godine, spol i obrazovanje su parametri prema kojima ispitanici najviše međusobno sliče i birani su kako bi se dobio točniji uvid u nutritivni status između skupina. Ti su parametri sakupljeni općim upitnikom. Ispitanici su anketirani o znanju o osteoporozi. Kvaliteta prehrane ocjenjena je prema količini, ostvarenoj preporuci i nutritivnoj gustoću za dnevni unos energije i nutrijenata. Vegetarijanci su uz ostvareni viši dnevni unos energije i nutrijenata ostvarili i bolji preporučeni dnevni unos (DRI, RDA). Zbog nižeg unosa energije, omnivori su postigli bolju nutritivnu gustoću.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Colić-Barić, Irena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Colić-Barić
(mentor)