Pregled bibliografske jedinice broj: 399769
Izvori željeza u prehrani vegetarijanaca
Izvori željeza u prehrani vegetarijanaca, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 399769 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izvori željeza u prehrani vegetarijanaca
(Dietary iron sources in vegetarians)
Autori
Dobrijević, Zorana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
27.11
Godina
2008
Stranica
21
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Neposredni voditelj
Banjari, Ines
Ključne riječi
unos željeza; vegetarijanci; deficit; obogaćivanje namirnica; dodaci prehrani
(iron intake; vegetarians; deficiency; fortification; supplemens)
Sažetak
Deficit željeza veliki je medicinski problem diljem svijeta. Svrha ovog rada je prepoznati uzroke i posljedice deficita te uspješne metode njegova smanjenja. Rizične skupine za pojavu deficita su djeca, adolescenti, žene, trudnice te vegetarijanci. Vegetarijanskom prehranom u organizam se unosi samo nehemsko željezo, čija se slaba apsorpcija može poboljšati ili inhibirati tvarima prisutnim u hrani. Kao poboljšivači navode se vitamin C i alkohol, dok su inhibitori fitati, oksalati, polifenoli, prehrambena vlakna i kalcij, koje se u biljnim namirnicama nalaze u značajnim količinama. Iz navedenih razloga, moguće je shvatiti zašto se vegetarijanci smatraju rizičnom skupinom, iako unose dovoljne količine željeza. Ovisno o težini deficita, slijedeće metode se koriste u svrhu njegova smanjenja: promjena prehrane, obogaćivanje namirnica i uporaba dodataka prehrani. Promjena prehrane i primjena obogaćenih namirnica dugoročno je rješenje za lakše, dok se uporaba dodataka prehrani pokazala najuspješnijom u liječenju težih slučajeva deficita. Dodaci prehrani se preporučuju uzimati s oprezom i uz nadzor liječnika, jer može doći do akutnog ili kroničnog prevelikog unosa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek