Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 399769

Izvori željeza u prehrani vegetarijanaca


Dobrijević, Zorana
Izvori željeza u prehrani vegetarijanaca, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 399769 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izvori željeza u prehrani vegetarijanaca
(Dietary iron sources in vegetarians)

Autori
Dobrijević, Zorana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
27.11

Godina
2008

Stranica
21

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Neposredni voditelj
Banjari, Ines

Ključne riječi
unos željeza; vegetarijanci; deficit; obogaćivanje namirnica; dodaci prehrani
(iron intake; vegetarians; deficiency; fortification; supplemens)

Sažetak
Deficit željeza veliki je medicinski problem diljem svijeta. Svrha ovog rada je prepoznati uzroke i posljedice deficita te uspješne metode njegova smanjenja. Rizične skupine za pojavu deficita su djeca, adolescenti, žene, trudnice te vegetarijanci. Vegetarijanskom prehranom u organizam se unosi samo nehemsko željezo, čija se slaba apsorpcija može poboljšati ili inhibirati tvarima prisutnim u hrani. Kao poboljšivači navode se vitamin C i alkohol, dok su inhibitori fitati, oksalati, polifenoli, prehrambena vlakna i kalcij, koje se u biljnim namirnicama nalaze u značajnim količinama. Iz navedenih razloga, moguće je shvatiti zašto se vegetarijanci smatraju rizičnom skupinom, iako unose dovoljne količine željeza. Ovisno o težini deficita, slijedeće metode se koriste u svrhu njegova smanjenja: promjena prehrane, obogaćivanje namirnica i uporaba dodataka prehrani. Promjena prehrane i primjena obogaćenih namirnica dugoročno je rješenje za lakše, dok se uporaba dodataka prehrani pokazala najuspješnijom u liječenju težih slučajeva deficita. Dodaci prehrani se preporučuju uzimati s oprezom i uz nadzor liječnika, jer može doći do akutnog ili kroničnog prevelikog unosa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Avatar Url Ines Banjari (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dobrijević, Zorana
Izvori željeza u prehrani vegetarijanaca, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Dobrijević, Z. (2008) 'Izvori željeza u prehrani vegetarijanaca', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dobrijevi\'{c}, Zorana}, year = {2008}, pages = {21}, keywords = {unos \v{z}eljeza, vegetarijanci, deficit, oboga\'{c}ivanje namirnica, dodaci prehrani}, title = {Izvori \v{z}eljeza u prehrani vegetarijanaca}, keyword = {unos \v{z}eljeza, vegetarijanci, deficit, oboga\'{c}ivanje namirnica, dodaci prehrani}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dobrijevi\'{c}, Zorana}, year = {2008}, pages = {21}, keywords = {iron intake, vegetarians, deficiency, fortification, supplemens}, title = {Dietary iron sources in vegetarians}, keyword = {iron intake, vegetarians, deficiency, fortification, supplemens}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font