Pregled bibliografske jedinice broj: 399764
Ugljikohidrati niskog glikemičkog indeksa
Ugljikohidrati niskog glikemičkog indeksa, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 399764 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ugljikohidrati niskog glikemičkog indeksa
(Carbohydrates with low glicemic index)
Autori
Gradinjan, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
06.11
Godina
2008
Stranica
16
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
Glikemički indeks (GI); glukoza; ugljikohidrati; uravnotežena prehrana
(glycemic index (GI); glucose; carbohydrate; balanced nutrition)
Sažetak
Glikemički indeks je mjera koja označava brzinu i intenzitet povišenja razine glukoze u krvi nakon konzumiranja određene hrane. Novost u odabiru hrane za dijabetičare donijelo je otkriće glikemijskog indeksa. Danas se preporuke za prehranu dijabetičara, profesionalnih sportaša ali i svih ostalih koji žele regulirati svoju tjelesnu masu temelje na mudrom odabiru namirnica prema osnovnim principima pravilne prehrane (uravnoteženost, raznolikost, umjerenost), vodeći računa o konzumiranju namirnica prema glikemičkom indeksu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)