Pregled bibliografske jedinice broj: 399762
Karakteristike najčešće upotrebljavanih dodataka prehrani u sportaša
Karakteristike najčešće upotrebljavanih dodataka prehrani u sportaša, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 399762 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakteristike najčešće upotrebljavanih dodataka prehrani u sportaša
(Characteristics of the most commonly used supplements in sports nutrition)
Autori
Gvozdanović, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
29.10
Godina
2008
Stranica
16
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Neposredni voditelj
Nedeljko, Martina
Ključne riječi
trening; pravilna prehrana; dodatak prehrani; ugljikohidrati; proteini; minerali; vitamini; masti; voda; izotonični napitci; doping
(training; proper nutrition; supplement; carbohidrates; proteins; minerals; vitamins; fats; water; isotonic drinks; dopping)
Sažetak
Za uspjeh u profesionalnom sportu potrebna su mnoga odricanja. Profesionalni sportaši osim što se izlažu velikim fizičkim naporima, moraju paziti na pravilnu prehranu. Cilj ovog rada je bio ukazati na pravilnu prehranu i potrebu za uzimanjem dodataka prehrani obzirom na povećane potrebe sportaša. Stručnjaci preporučuju čestu konzumaciju hrane koja se kombinira obzirom na visoki i niski glikemijski indeks namirnica. Također preporučuju proteinske dodatke kao glutamin, L– karnitin, natrij fosfat, sirutka i kreatin. Vitamini i minerali predstavljaju neophodni dio prehrane svih sportaša jer sudjeluju u stvaranju energije i prijenosu kisika u organizmu. Nadoknada tekućine prije, tijekom i nakon treninga je potrebna svakom sportašu koji želi ostvariti vrhunske rezultate. Jedan od velikih problema je doping, koji je unatoč svim mjerama koje se poduzimaju protiv dopinga još uvijek vrlo čest. Od doping sredstava najčešće se koriste različiti narkotici, anabolici, diuretici i peptidni hormoni, a sve u cilju poboljšanja izvedbe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek