Pregled bibliografske jedinice broj: 399760
Riblje ulje kao dodatak prehrani
Riblje ulje kao dodatak prehrani, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 399760 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Riblje ulje kao dodatak prehrani
(Fish oil as a dietary supplement)
Autori
Bešvir, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
29.10
Godina
2008
Stranica
24
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
riblje ulje kao dodatak prehrani; omega-3 masne kiseline; eikosanoidi; kardiovaskularne bolesti; neurološke bolesti; trigliceridi
(supplementation; fish oil; omega-3 fatty acids; eicosanoids; cardiovascular diseases; neurogical diseases; triglycerids)
Sažetak
Upotreba ribljeg ulja kao dodatka prehrani u današnje vrijeme postaje sve češća zbog sve većeg uočavanja korisnih svojstava ribljeg ulja, odnosno njegovog pozitivnog djelovanja na zdravlje ljudi. Cilj ovog rada je bio objasniti principe djelovanja, te sve efekte koje uzimanje ribljeg ulja u obliku suplemenata ima na čovjekovo zdravlje. Najčešće se koristi pri liječenju, zapravo smanjenju mogućeg oboljenja od kardiovaskularnih bolesti te neuroloških oboljenja. Njegova funkcionalnost proizlazi iz sadržaja velikih količina omega-3 masnih kiselina, a koje se opet upravo u ribljem ulju nalaze u najpovoljnijem omjeru. Riblje ulje je kao dodatak prehrani dostupno u tekućem obliku, odnosno kao ulje, te u vidu kapsula. Danas je učestalije uzimanje kapsula jer nemaju neugodan miris na riblje ulje no uvelike i zbog praktičnosti. Također, danas postoje mnogi proizvođači ribljeg ulja kao dodatka prehrani, ali samo oni proizvedeni farmaceutskog stupnja čistoće jamče najbolju učinkovitost i najveću sigurnost od mogućeg unosa žive i ostalih toksikanata koji se mogu naći u ribljem ulju. Smatra se kako konzumiranje ribe ili uzimanje ili uzimanje ribljeg ulja kao dodatka prehrani ima jednaki učinak, no u oba slučaja nalazimo određene prednosti i nedostatke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)