Pregled bibliografske jedinice broj: 399757
Prednosti i nedostaci poznatih redukcijskih dijeta
Prednosti i nedostaci poznatih redukcijskih dijeta, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 399757 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prednosti i nedostaci poznatih redukcijskih dijeta
(Benefits and risks of most commonly used diets for weight management)
Autori
Škoro, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
28.10
Godina
2008
Stranica
19
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Neposredni voditelj
Banjari, Ines
Ključne riječi
pretilost; poremećaji u prehrani; popularne dijete; gubitak kilograma; zdravlje
(obesity; eating disorders; faddy crash diets; weight loss; health)
Sažetak
Broj pretilih osoba svakodnevno raste te je potrebna hitna intervencija zbog svih negativnih učinaka ili posljedica koje pretilost ima na zdravlje. Također sveprisutni su i poremećaji u prehrani, koji gotovo u potpunosti zahvaćaju upravo djevojke, pokazujući često neopravdanu i pogrešnu brigu za mršavim izgledom podvrgavajući se različitim popularnim redukcijskim dijetama slijedeći tako trendove koje prenose mediji. Istraživanja su pokazala da čak 86% djevojaka isproba neku od redukcijskih dijeta prije svoje 20-te godine, a danas su dijete sve veći trend kod vrlo mladih djevojaka, u osnovnoškolskoj dobi. Razne redukcijske dijete postaju prevladavajuće, a svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke za ljudsko zdravlje. Neke dijete su vrlo slične, a neke se pak razlikuju prema odabiru namirnica. Ipak bi cilj trebao biti pravilna i raznovrsna prehrana, a nutricionisti su ti koji bi takvu prehranu trebali prilagoditi svakom pojedincu koji nastoji smanjiti tjelesne masu i održavati ju takvom pravilnom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek