Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 399757

Prednosti i nedostaci poznatih redukcijskih dijeta


Škoro, Vedrana
Prednosti i nedostaci poznatih redukcijskih dijeta, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 399757 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prednosti i nedostaci poznatih redukcijskih dijeta
(Benefits and risks of most commonly used diets for weight management)

Autori
Škoro, Vedrana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
28.10

Godina
2008

Stranica
19

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Neposredni voditelj
Banjari, Ines

Ključne riječi
pretilost; poremećaji u prehrani; popularne dijete; gubitak kilograma; zdravlje
(obesity; eating disorders; faddy crash diets; weight loss; health)

Sažetak
Broj pretilih osoba svakodnevno raste te je potrebna hitna intervencija zbog svih negativnih učinaka ili posljedica koje pretilost ima na zdravlje. Također sveprisutni su i poremećaji u prehrani, koji gotovo u potpunosti zahvaćaju upravo djevojke, pokazujući često neopravdanu i pogrešnu brigu za mršavim izgledom podvrgavajući se različitim popularnim redukcijskim dijetama slijedeći tako trendove koje prenose mediji. Istraživanja su pokazala da čak 86% djevojaka isproba neku od redukcijskih dijeta prije svoje 20-te godine, a danas su dijete sve veći trend kod vrlo mladih djevojaka, u osnovnoškolskoj dobi. Razne redukcijske dijete postaju prevladavajuće, a svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke za ljudsko zdravlje. Neke dijete su vrlo slične, a neke se pak razlikuju prema odabiru namirnica. Ipak bi cilj trebao biti pravilna i raznovrsna prehrana, a nutricionisti su ti koji bi takvu prehranu trebali prilagoditi svakom pojedincu koji nastoji smanjiti tjelesne masu i održavati ju takvom pravilnom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Škoro, Vedrana
Prednosti i nedostaci poznatih redukcijskih dijeta, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Škoro, V. (2008) 'Prednosti i nedostaci poznatih redukcijskih dijeta', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}koro, Vedrana}, year = {2008}, pages = {19}, keywords = {pretilost, poreme\'{c}aji u prehrani, popularne dijete, gubitak kilograma, zdravlje}, title = {Prednosti i nedostaci poznatih redukcijskih dijeta}, keyword = {pretilost, poreme\'{c}aji u prehrani, popularne dijete, gubitak kilograma, zdravlje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}koro, Vedrana}, year = {2008}, pages = {19}, keywords = {obesity, eating disorders, faddy crash diets, weight loss, health}, title = {Benefits and risks of most commonly used diets for weight management}, keyword = {obesity, eating disorders, faddy crash diets, weight loss, health}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font