Pregled bibliografske jedinice broj: 398970
Usporedba kemijskog sastava dviju starosnih skupina školjkaša Chamelea gallina s područja ušća Neretve
Usporedba kemijskog sastava dviju starosnih skupina školjkaša Chamelea gallina s područja ušća Neretve // 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma / Jovanovac, S., Kovačević V. (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 517-518 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 398970 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba kemijskog sastava dviju starosnih skupina školjkaša Chamelea gallina s područja ušća Neretve
(Comparison of chemical composition of meat portion for two age groups of shellfish Chamelea gallina at the Mouth of Neretva River)
Autori
Dupčić, Iris ; Carić, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma
/ Jovanovac, S., Kovačević V. - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006, 517-518
ISBN
953-6331-39-X
Skup
41 st Croatian and 1 st International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2006. - 17.02.2006
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Chamelea gallina; hidrografski parametri; kemijski sastav; starosne skupine; ušće Neretve
(age groups; Chamelea gallina; chemical composition; hydrographic parameters; the Mouth of River Neretva)
Sažetak
Chamelea gallina, školjkaš iz porodice Veneridae, živi u obalnom području pjeskovite podloge do 20 metara dubine. Na hrvatskoj obali gusta naselja ovog školjkaša nalaze se na području ušća rijeke Neretve naročito na dubinama od 3 do 5 metara. U ovom radu uzorci su se prikupljali godinu dana s plitkih područja ušća Neretve, do 1 metar dubine. Određivani su hidrografski parametri i analiziran kemijski sastav mesa dviju starosnih skupina školjkaša. Kemijski sastav mesa dviju starosnih skupina školjkaša razlikuje se prosječno za 1 %. Mokro meso školjkaša sastoji se u prosjeku od 81 % vode i 19 % suhe tvari, a suho od 85 % organske i 15 % anorganske tvari. Najveća razlika unutar mokrog mesa dviju starosnih skupina školjkaša je u srpnju 2005. godine kada se udio suhe tvari kod većih primjeraka smanjuje za 3, 1% što je vjerojatno posljedica njihova mriješćenja. Veći dio godine u mesu manjih primjeraka školjkaša nešto su povećani udjeli suhe i organske tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split,
Sveučilište u Dubrovniku