Pregled bibliografske jedinice broj: 398639
PRIPRAVA IONSKIH TEKUĆINA DJELOVANJEM MIKROVALNOG ZRAČENJA
PRIPRAVA IONSKIH TEKUĆINA DJELOVANJEM MIKROVALNOG ZRAČENJA, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 398639 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PRIPRAVA IONSKIH TEKUĆINA DJELOVANJEM MIKROVALNOG ZRAČENJA
(PREPARATION OF IONIC LIQUIDS USING MICROWAVE RADIATION)
Autori
Burić, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
Podatak o recenziji nije dostupan
Godina
2008
Stranica
29
Mentor
Vorkapić-Furač, Jasna.
Ključne riječi
1-(3-aminopropil)imidazol; ionske tekućine; mikrovalno zračenje; zelena
(ionic liquids; microwave radioation; 1-(3-aminopropil)imidazole)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je proučiti alternativnu metodu pripreme ionskih tekućina pomoću mikrovalnog zračenja. Konvencionalna metoda priprave najčešće korištene ionske tekućine, 1-alkil-3-metilimidazolijeva halogenida, uključuje dugotrajno zagrijavanje i miješanje alkil-halogenida i dušikova nukleofila u otapalu. Brži put dobivanja ionskih tekućina u mikrovalnom reaktoru bez prisutstva otapala sadrži brojne prednosti: vrijeme odvijanja reakcije je smanjeno, a dobiveni prinos puno veći. U ovome su radu sintetizirani novi spojevi kvaternizacijom 1-(3-aminopropil)imidazola s 1-bromalkanima (1-bromdekan, 1-bromdodekan i 1-bromtetradekan) pri čemu su dobiveni novi spojevi [1– 3]. Strukture spojeva određene su pomoću podataka dobivenih IR-spektroskopijom te 1H- i 13C- nuklearnom magnetskom rezonancijom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Vorkapić-Furač
(mentor)