Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 398604

Obrada tla u ekološkoj poljoprivredi


Vučković, Dijana
Obrada tla u ekološkoj poljoprivredi, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski, Zagreb


CROSBI ID: 398604 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Obrada tla u ekološkoj poljoprivredi
(Soil tillage in organic agriculture)

Autori
Vučković, Dijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski

Mjesto
Zagreb

Datum
02.09

Godina
2008

Stranica
27

Mentor
Kisić, Ivica

Ključne riječi
ekološka poljoprivreda; obrada tla
(organic agriculture; soil tillage)

Sažetak
Obrada tla u ratarskoj proizvodnji dominira kao najveći potrošač energije.Primjenom reduciranih sustava obrade tla može se uštedjeti mnogo energije i ljudskog rada, no unatoč tim spoznajama danas se još uvijek oko 85 % ratarskih površina u središnjoj Europi obrađuje konvencionalnim sustavom. Dugogodišnja konvencionalna obrada pokazala je značajne ekološke i ekonomske nedostatke. Supstitucija konvencionalnog sustava obrade tla različitim varijantama konzervacijske obrade danas je u SAD dosegla primjenu na gotovo 40% ratarskih površina, a ovaj proces posljednjih godina dobiva na značaju i u Europi. S ekološkog stajališta to su povećanje zbijenosti tla izazvano prekomjernim gaženjem oranice strojevima, sustavno smanjenje sadržaja organske tvari u tlu kao posljedica intenzivnog i učestalog djelovanja strojeva i oruđa na tlo, veća podložnost eroziji te značajna emisija CO2 kao posljedica izgaranja velikih količina goriva. Cilj rada je usporediti različite sustave obrade tla (konvencionalni, konzervirajući i nulta obrada) s ekološkog i ekonomskog aspekta, u tome istražiti i utjecaj sustava obrade na osnovna fizikalna svojstva tla, smanjenje utroška energije, zagađenja okoliša i troškova u proizvodnji. Smanjenjem utroška energije, odnosno goriva, izravno se smanjuje količina ispušnih plinova, naročito emisija CO2, što doprinosi očuvanju okoliša. Smanjenjem intenziteta i učestalosti obrade te unošenjem žetvenih rezidua u tlo smanjuje se gubitak humusa i zbijanje tla gaženjem, a pospješuje aktivnost mikroorganizama u tlu, što na kraju rezultira boljim očuvanjem tla kao najvažnijeg resursa u proizvodnji hrane. Rezultati bi mogli izravno utjecati na smanjenje troškova proizvodnje, a time i nižu cijenu konačnog proizvoda te konkurentnost domaćih proizvođača na domaćem i inozemnom tržištu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0672345-2767 - Biljno-uzgojne mjere za poboljšanje kakvoće proizvoda iz ekološke poljoprivrede (Kisić, Ivica, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780692-0694 - Konzervacijsko gospodarenje na tlima izloženim djelovanju erozije vodom (Bašić, Ferdo, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kisić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vučković, Dijana
Obrada tla u ekološkoj poljoprivredi, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski, Zagreb
Vučković, D. (2008) 'Obrada tla u ekološkoj poljoprivredi', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vu\v{c}kovi\'{c}, Dijana}, year = {2008}, pages = {27}, keywords = {ekolo\v{s}ka poljoprivreda, obrada tla}, title = {Obrada tla u ekolo\v{s}koj poljoprivredi}, keyword = {ekolo\v{s}ka poljoprivreda, obrada tla}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vu\v{c}kovi\'{c}, Dijana}, year = {2008}, pages = {27}, keywords = {organic agriculture, soil tillage}, title = {Soil tillage in organic agriculture}, keyword = {organic agriculture, soil tillage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font