Pregled bibliografske jedinice broj: 398604
Obrada tla u ekološkoj poljoprivredi
Obrada tla u ekološkoj poljoprivredi, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski, Zagreb
CROSBI ID: 398604 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Obrada tla u ekološkoj poljoprivredi
(Soil tillage in organic agriculture)
Autori
Vučković, Dijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski
Mjesto
Zagreb
Datum
02.09
Godina
2008
Stranica
27
Mentor
Kisić, Ivica
Ključne riječi
ekološka poljoprivreda; obrada tla
(organic agriculture; soil tillage)
Sažetak
Obrada tla u ratarskoj proizvodnji dominira kao najveći potrošač energije.Primjenom reduciranih sustava obrade tla može se uštedjeti mnogo energije i ljudskog rada, no unatoč tim spoznajama danas se još uvijek oko 85 % ratarskih površina u središnjoj Europi obrađuje konvencionalnim sustavom. Dugogodišnja konvencionalna obrada pokazala je značajne ekološke i ekonomske nedostatke. Supstitucija konvencionalnog sustava obrade tla različitim varijantama konzervacijske obrade danas je u SAD dosegla primjenu na gotovo 40% ratarskih površina, a ovaj proces posljednjih godina dobiva na značaju i u Europi. S ekološkog stajališta to su povećanje zbijenosti tla izazvano prekomjernim gaženjem oranice strojevima, sustavno smanjenje sadržaja organske tvari u tlu kao posljedica intenzivnog i učestalog djelovanja strojeva i oruđa na tlo, veća podložnost eroziji te značajna emisija CO2 kao posljedica izgaranja velikih količina goriva. Cilj rada je usporediti različite sustave obrade tla (konvencionalni, konzervirajući i nulta obrada) s ekološkog i ekonomskog aspekta, u tome istražiti i utjecaj sustava obrade na osnovna fizikalna svojstva tla, smanjenje utroška energije, zagađenja okoliša i troškova u proizvodnji. Smanjenjem utroška energije, odnosno goriva, izravno se smanjuje količina ispušnih plinova, naročito emisija CO2, što doprinosi očuvanju okoliša. Smanjenjem intenziteta i učestalosti obrade te unošenjem žetvenih rezidua u tlo smanjuje se gubitak humusa i zbijanje tla gaženjem, a pospješuje aktivnost mikroorganizama u tlu, što na kraju rezultira boljim očuvanjem tla kao najvažnijeg resursa u proizvodnji hrane. Rezultati bi mogli izravno utjecati na smanjenje troškova proizvodnje, a time i nižu cijenu konačnog proizvoda te konkurentnost domaćih proizvođača na domaćem i inozemnom tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0672345-2767 - Biljno-uzgojne mjere za poboljšanje kakvoće proizvoda iz ekološke poljoprivrede (Kisić, Ivica, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780692-0694 - Konzervacijsko gospodarenje na tlima izloženim djelovanju erozije vodom (Bašić, Ferdo, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivica Kisić
(mentor)