Pregled bibliografske jedinice broj: 398061
Ekonomski ucinci izgradnje eko objekata u turizmu
Ekonomski ucinci izgradnje eko objekata u turizmu, 2008., magistarski rad, Fakultet za menadzment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija
CROSBI ID: 398061 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekonomski ucinci izgradnje eko objekata u turizmu
(The economic benefits of sustainable buildings in tourism)
Autori
Peršić Živadinov, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Fakultet za menadzment u turizmu i ugostiteljstvu
Mjesto
Opatija
Datum
26.06
Godina
2008
Stranica
167
Mentor
Blažević, Branko
Ključne riječi
hotel; održiva gradnja; troškovi; učinci; investicije; eko-hotel; održivost; menadžment; troškovi životnog ciklusa; okoliš
(hotel; green building; cost; benefits; investment; eko-hotel; sustainable; management; life cycle costs; environment)
Sažetak
Održive zgrade u odnosu na konvencionalne zgrade efikasnije koriste energiju, vodu, otpad, materijale i zemljište. One stvaraju zdravije okruženje, sa više prirodnog svijetla i čišćim zrakom i doprinose poboljšanju zdravlja, komfora i produktivnosti. Implementiranje principa održive gradnje isplativa je financijska investicija u građenju pa tako i u izgradnji hotela. Financijska analiza troškova i učinaka održive gradnje pokazuje da minimalno početno povećane investicije od 0-2%, tijekom dvadesetogodišnjeg životnog ciklusa građevine donosi uštedu koja je najmanje deset puta veća od početne investicije. Financijski učinci održive gradnje uključuje niže troškove energije i vode, odlaganja otpada, niže troškove poslovanja i održavanja, te uštede povezane s boljom produktivnošću i zdravljem. Kao rezultat racionalizirane potrošnje prirodnih resursa održiva gradnja u konačnici smanjuju troškove zaštite okoliša i smanjuje emisije stakleničkih plinova. Energetske učinke, kao i učinke povezane s reduciranom potrošnjom vode, otpada i emisija, relativno je lako predvidjeti i mjeriti. Ovi učinci već samostalno uvelike premašuju povećane početne eko troškove održive gradnje. Učinci povezani sa zdravljem i produktivnošću teže se mogu mjeriti, ali postoje brojna istraživanja koja dokazuju jasnu poveznicu između poboljšanja komfora zgrada, kontrole kvalitete, zdravlja i produktivnosti. Istraživanje koje je provedeno među hrvatskim hotelijerima ukazuje da se tijekom životnog ciklusa hotela, ne primjenjuju ekološki prihvatljive metode poslovanja. Analizom rezultata istraživanja, potrebama prakse i primjenom međunarodnih eko standarda za hotelsku industriju, te eko marki, postavljen je model Eko-hotela. Model Eko-hotela je temelj za implementiranje održivog poslovanja u Hrvatske hotele i odgovor na stvarne zahtjeve menadžmenta. Model predlaže održiva pravila i procedure za uspješno upravljanje u stvarnom hotelskom okruženju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Projekti:
116-2012298-2574 - Obnovljivi izbori energije za eko-hotel i eko-turističku destinaciju (Blažević, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija
Profili:
Branko Blažević
(mentor)