Pregled bibliografske jedinice broj: 396475
Određivanje antocijanina u crnom grožđu primjenom HPLC metode s elektrokemijskim detektorom
Određivanje antocijanina u crnom grožđu primjenom HPLC metode s elektrokemijskim detektorom // Godišnja skupština Društva kemičara i tehnologa Osijek
Osijek, Hrvatska, 2008. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)
CROSBI ID: 396475 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje antocijanina u crnom grožđu primjenom HPLC metode s elektrokemijskim detektorom
(Determination of red grape anthocyanins by HPLC with electrochemical detection)
Autori
Novak, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo
Skup
Godišnja skupština Društva kemičara i tehnologa Osijek
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 17.01.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
antocijanini; crno grožđe; HPLC s elektrokemijskim detektorom
(anthocyanins; red grapes; HPLC with electrochemical detection)
Sažetak
Antocijanini spadaju u grupu polifenolnih spojeva, poznatih po pozitivnim efektima na ljudsko zdravlje uslijed snažnog antioksidacijskog djelovanja. Crno grožđe predstavlja bogat izvor antocijanina, koji su sadržani isključivo u kožici grožđa. Bitan su čimbenik kakvoće vina jer direktno utječu na jedno od njegovih najvažnijih senzorskih svojstava-boju. Enolozi razmatraju uvođenje sadržaja antocijanina u grožđu kao indikator utvrđivanja zrelosti grožđa, tj. najpovoljnijeg perioda za berbu grožđa. Do danas su razvijene brojne metode određivanja antocijanina u prirodnim uzorcima. Najčešće se za karakterizaciju i kvantifikaciju antocijanina koristi HPLC metoda s UV/Vis ili masenim detektorom. Međutim, posljednjih godina porastao je interes za primjenu elektrokemijskih metoda analize. Osnovne prednosti elektrokemijskih metoda analize su visoka osjetljivost i selektivnost. Osim toga, za primjenu elektrokemijskih metoda nije potrebna skupocjena oprema, pa su dostupne većem broju analitičkih laboratorija. Zbog navedenih razloga, sve je veća primjena elektrokemijskih metoda u rutinskim analizama, a posebno ako je u uzorcima potrebno detektirati analite prisutne u vrlo malim količinama. U ovom radu je za karakterizaciju i kvantifikaciju antocijanina u ekstraktu kožice grožđa korištena visokodjelotvorna tekućinska kromatografija s elektrokemijskim i PDA detektorom. Usporedbom ove dvije metode utvrđeno je da elektrokemijski detektor ima i do tisuću puta veću osjetljivost nego PDA detektor.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivana Novak Jovanović
(autor)