Pregled bibliografske jedinice broj: 396059
Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet kadulje (Salvia officinalis L.) s mediteranskog dijela Republike Hrvatske
Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet kadulje (Salvia officinalis L.) s mediteranskog dijela Republike Hrvatske, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 396059 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet kadulje (Salvia officinalis L.) s mediteranskog dijela Republike Hrvatske
(Polyphenols and Antioxidant Capacity of Sage (Salvia officinalis L) from Mediterranean Part of Croatia)
Autori
Ivana Milanović
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.06
Godina
2009
Stranica
70
Mentor
Verica Dragović-Uzelac
Ključne riječi
kadulja; fenolni spojevi; antioksidacijski kapacitet; ekstrakcija; HPLC metoda
(sage; polyphenols; antioxydant capacity; extraction; HPLC method)
Sažetak
U četiri uzorka kadulje ubrana na mediteranskom dijelu Hrvatske (Pirovac, Brač, Lošinj) istraživana je količina ukupnih fenola (TP), pojedinačnih fenolnih kiselina, flavonoida i antioksidacijskog kapaciteta (AOC). Fenolni spojevi ekstrahirani su primjenom konvencionalnih otapala (CE) te ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (MAE). TP su određeni spektrofotometrijski Folin– Ciocalteu metodom, fenolne kiseline (siringinska, vanilinska, kafeinska i ružmarinska kiselna te njihovi derivati) luteolin- i apigenin- glikozidi određeni su HPLC UV/PDA metodom, a AOC FRAP metodom. Ekstrakcija fenola primjenom CE i MAE provedena je upotrebom triju otapala (voda te 30 % vodena otopina etanola i acetona). Najveći ekstrakcijski kapacitet postignut je primjenom otopine acetona. Međutim prema HPLC UV/PDA analizi utvrđeno je da su u acetonskom ekstraktu izolirani spojevi koji ne pripadaju skupini polifenola, ali reagiraju sa Folin-Ciocalteu reagensom. Utvrđene su značajne razlike u koncentraciji pojedinačnih fenolnih spojeva te TP između uzoraka kadulje s tri različita lokaliteta. U acetonskom i etanolnom ekstraktu najviša koncentracija TP određena je u kadulji s područja Lošinja (52, 30 odnosno 44, 76 mg RAE /g suhog uzorka). Najzastupljeniji fenolni spoj u svim uzorcima kadulje bila je ružmarinska kiselina (od 60, 15 do 74, 12%), a potom slijede flavoni. Ekstrakcija polifenola potpomognuta mikrovalovima utječe ne povećanje koncentracije fenola, naročito u acetonskom i etanolnom ekstraktu (za kadulju s Lošinja 56, 16 odnosno 49, 49 mg RAE /g uzorka). Ekstrakcijski kapacitet ekstrakata dobivenih primjenom CE niži je u odnosu na ekstrakcijski kapacitet postignut primjenom MAE uz upotrebu istih otapala. U svim uzorcima određen je visok AOC, a najveće vrijednosti određene su u uzorcima kadulje s područja Lošinja. Visoki koeficijenti korelacije od 0, 6865 do 0, 9427 dokaz su dobre korelacije između koncentracije TP i AOC.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Coha
(autor)