Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 396059

Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet kadulje (Salvia officinalis L.) s mediteranskog dijela Republike Hrvatske


Ivana Milanović
Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet kadulje (Salvia officinalis L.) s mediteranskog dijela Republike Hrvatske, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 396059 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet kadulje (Salvia officinalis L.) s mediteranskog dijela Republike Hrvatske
(Polyphenols and Antioxidant Capacity of Sage (Salvia officinalis L) from Mediterranean Part of Croatia)

Autori
Ivana Milanović

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.06

Godina
2009

Stranica
70

Mentor
Verica Dragović-Uzelac

Ključne riječi
kadulja; fenolni spojevi; antioksidacijski kapacitet; ekstrakcija; HPLC metoda
(sage; polyphenols; antioxydant capacity; extraction; HPLC method)

Sažetak
U četiri uzorka kadulje ubrana na mediteranskom dijelu Hrvatske (Pirovac, Brač, Lošinj) istraživana je količina ukupnih fenola (TP), pojedinačnih fenolnih kiselina, flavonoida i antioksidacijskog kapaciteta (AOC). Fenolni spojevi ekstrahirani su primjenom konvencionalnih otapala (CE) te ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (MAE). TP su određeni spektrofotometrijski Folin– Ciocalteu metodom, fenolne kiseline (siringinska, vanilinska, kafeinska i ružmarinska kiselna te njihovi derivati) luteolin- i apigenin- glikozidi određeni su HPLC UV/PDA metodom, a AOC FRAP metodom. Ekstrakcija fenola primjenom CE i MAE provedena je upotrebom triju otapala (voda te 30 % vodena otopina etanola i acetona). Najveći ekstrakcijski kapacitet postignut je primjenom otopine acetona. Međutim prema HPLC UV/PDA analizi utvrđeno je da su u acetonskom ekstraktu izolirani spojevi koji ne pripadaju skupini polifenola, ali reagiraju sa Folin-Ciocalteu reagensom. Utvrđene su značajne razlike u koncentraciji pojedinačnih fenolnih spojeva te TP između uzoraka kadulje s tri različita lokaliteta. U acetonskom i etanolnom ekstraktu najviša koncentracija TP određena je u kadulji s područja Lošinja (52, 30 odnosno 44, 76 mg RAE /g suhog uzorka). Najzastupljeniji fenolni spoj u svim uzorcima kadulje bila je ružmarinska kiselina (od 60, 15 do 74, 12%), a potom slijede flavoni. Ekstrakcija polifenola potpomognuta mikrovalovima utječe ne povećanje koncentracije fenola, naročito u acetonskom i etanolnom ekstraktu (za kadulju s Lošinja 56, 16 odnosno 49, 49 mg RAE /g uzorka). Ekstrakcijski kapacitet ekstrakata dobivenih primjenom CE niži je u odnosu na ekstrakcijski kapacitet postignut primjenom MAE uz upotrebu istih otapala. U svim uzorcima određen je visok AOC, a najveće vrijednosti određene su u uzorcima kadulje s područja Lošinja. Visoki koeficijenti korelacije od 0, 6865 do 0, 9427 dokaz su dobre korelacije između koncentracije TP i AOC.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Coha (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivana Milanović
Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet kadulje (Salvia officinalis L.) s mediteranskog dijela Republike Hrvatske, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ivana Milanović (2009) 'Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet kadulje (Salvia officinalis L.) s mediteranskog dijela Republike Hrvatske', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2009}, pages = {70}, keywords = {kadulja, fenolni spojevi, antioksidacijski kapacitet, ekstrakcija, HPLC metoda}, title = {Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet kadulje (Salvia officinalis L.) s mediteranskog dijela Republike Hrvatske}, keyword = {kadulja, fenolni spojevi, antioksidacijski kapacitet, ekstrakcija, HPLC metoda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2009}, pages = {70}, keywords = {sage, polyphenols, antioxydant capacity, extraction, HPLC method}, title = {Polyphenols and Antioxidant Capacity of Sage (Salvia officinalis L) from Mediterranean Part of Croatia}, keyword = {sage, polyphenols, antioxydant capacity, extraction, HPLC method}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font