Pregled bibliografske jedinice broj: 396055
Izolacija fenolnih spojeva iz kadulje (Salvia officinalis L.) primjenom konvencionalnih otapala i ekstrakcije potpomognute mikrovalovima
Izolacija fenolnih spojeva iz kadulje (Salvia officinalis L.) primjenom konvencionalnih otapala i ekstrakcije potpomognute mikrovalovima, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 396055 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija fenolnih spojeva iz kadulje (Salvia officinalis L.) primjenom konvencionalnih otapala i ekstrakcije potpomognute mikrovalovima
(Isolation of Phenolic Compounds from Sage (Salvia offiinalis L.)Using Conventional Solvents and Microwave-Assisted Extraction)
Autori
Elez, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.06
Godina
2009
Stranica
76
Mentor
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
Salvia officinalis; fenolni spojevi; ekstrakcija primjenom konvencionalnih otapala; ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima
(Salvia officinalis; phenolic compounds; conventional solvents extraction; microwave assisted extraction)
Sažetak
Istraživan je utjecaj ekstrakcije primjenom konvencionalnih otapala (CE) te ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (MAE) na sastav i koncentraciju fenolnih spojeva samonikle kadulje (Salvia officinalis L). Za provođenje ekstrakcije primjenom konvencionalnih otapala korištena su tri otapala (voda, 30%-tna vodena otopina etanola i 30%-tna vodena otopina acetona). Etanol i aceton su se pokazali podjednako učinkovitim otaplima za ekstrakciju fenolnih spojeva, dok je značajno manji ekstrakcijski kapacitet ostvaren primjenom vode. U etanolnom i acetonskom ekstraktu ukupni fenoli određeni su u koncentracijama 41, 22 i 46, 48 mg RAE/g suhe kadulje. Također je istraživan utjecaj gore navedenih otapala, snage mikrovalova (500, 600, 700 and 800W), temperature ekstrakcije (30, 50, 60 and 80oC) i vremena ekstrakcije (2, 3, 5, 7, 9 and 10 min) na ekstrakciju fenolnih spojeva primjenom MAE. Općenito primjenom MAE značajno se povećava ekstrakcijski kapacitet izolacije fenolnih spojeva primjenom svih otapala. Najveći ekstrakcijski kapacitet ostvaren je primjenom MAE sa 30%-tnom vodenom otopinom etanola i acetona, pri snazi mikrovalova 500W, temperaturi ekstrakcije 80oC tijekom 9 min te su navedeni uvjeti izabrani kao optimalni. Primjenom vode kao otapala za ekstrakciju fenolnih spojeva bilo u CE ili MAE pri svim variranim uvjetima postiže se značajno niži ekstrakcijski kapacitet u usporedbi s 30% vodenom otopinom etanola i acetona. HPLC UV/PDA analizom izolirano je i identificirano 14 fenolnih spojeva od kojih su najzastupljenija ružmarinska kiselina te glikozidi luteolina. Uz navedene spojeve određeni su: vanilinska, kafeinska, siringinska, sagerinska, salvianolne K i I kiseline, metil rozmarinat te apigenin-7-glukozid i apigenin-7-glukuronid.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb