Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 395471

Utjecaj roka berbe na kvalitetu i duljinu čuvanja sorte jabuke Cripps Pink (Malus domestica Borkh.)


Ivković, Diana
Utjecaj roka berbe na kvalitetu i duljinu čuvanja sorte jabuke Cripps Pink (Malus domestica Borkh.), 2008., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 395471 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj roka berbe na kvalitetu i duljinu čuvanja sorte jabuke Cripps Pink (Malus domestica Borkh.)
(Influence of harvest time on quality and length of storage Cripps Pink apples (Malus domestica Borkh.))

Autori
Ivković, Diana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.12

Godina
2008

Stranica
32

Mentor
Martina Skendrović Babojelić

Ključne riječi
jabuka (Malus x domestica Borkh.); plod; optimalni rok berbe; analiza
(apple (Malus x domestica Borkh.); fruit; optimum time harvest; analysis)

Sažetak
Istraživani su optimalni rokovi berbe za sortu Cripps Pink u ekološkim uvijetima doline rijeke Neretve. Plodovi su bili ubrani u nasadu jabuka u tri roka berbe, sa razmakom od sedam dana između rokova. Plodovi su čuvani 14 i 30 tjedana nakon berbe pri temperaturi od 2oC, RVZ od 95%, CO2 2% i O2 1%. Pomoću standardnih metoda za određivanje optimalnog roka berbe jabuka u laboratoriju su izvršene sljedeće analize: određivanje boje plodova, tvrdoće, topljive suhe tvari, škrobni test, a pomoću analitičkih metoda su utvrđene ukupne kiseline, pH, ukupni fenoli, flavonoidi te antioksidacijska aktivnost. Nakon 14 i 30 tjedana čuvanja provedene fizikalno kemijske analize su pokazale da tvrdoća , škrob, topiva suha tvar, suha tvar, C vitamin i kiseline su se smanjivale u sva tri roka berbe, dok je pH vrijednost rasla. Međutim fenoli, neflavanoidi i boja nisu imale konstantan rast ili pad tijekom čuvanja po rokovima berbe. Tako fenoli u prvom roku berbe i neflavonoidi u prvom i trećem roku berbe rastu nakon 14 tjedana čuvanja, a zatim padaju nakon 30 tjedana. Isto se događa i sa bojom u sva tri roka berbe. U drugom roku berbe, neflavonoidi i fenoli rastu tijekom 30 tjedana čuvanja. Analizom dobivenih rezultata te usporedbom rezultata sa relevantnom znanstvenom literaturom za istraživano područje utvrđeni su optimalni rokovi berbe za sortu Cripps Pink.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0000000-3566 - Biokemijske i histološke promjene u plodovima mandarine tijekom skladištenja

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Ivković, Diana
Utjecaj roka berbe na kvalitetu i duljinu čuvanja sorte jabuke Cripps Pink (Malus domestica Borkh.), 2008., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Ivković, D. (2008) 'Utjecaj roka berbe na kvalitetu i duljinu čuvanja sorte jabuke Cripps Pink (Malus domestica Borkh.)', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivkovi\'{c}, Diana}, year = {2008}, pages = {32}, keywords = {jabuka (Malus x domestica Borkh.), plod, optimalni rok berbe, analiza}, title = {Utjecaj roka berbe na kvalitetu i duljinu \v{c}uvanja sorte jabuke Cripps Pink (Malus domestica Borkh.)}, keyword = {jabuka (Malus x domestica Borkh.), plod, optimalni rok berbe, analiza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivkovi\'{c}, Diana}, year = {2008}, pages = {32}, keywords = {apple (Malus x domestica Borkh.), fruit, optimum time harvest, analysis}, title = {Influence of harvest time on quality and length of storage Cripps Pink apples (Malus domestica Borkh.)}, keyword = {apple (Malus x domestica Borkh.), fruit, optimum time harvest, analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font