Pregled bibliografske jedinice broj: 395019
Upotreba enzima u hidrolizi škroba
Upotreba enzima u hidrolizi škroba, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 395019 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upotreba enzima u hidrolizi škroba
(The use of enzymes in starch hidrolysis)
Autori
Jelenčić, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.09
Godina
2008
Stranica
34
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
škrob; α -amilaza; β -amilaza; enzimska hidroliza
(starch; α -amylase; β -amylase; enzymatic hydrolysis)
Sažetak
Hidroliza škroba je često primjenjivan proces u različitim industrijama. Upravo se zato nastoji postići što ekonomičniji i efikasniji postupak hidrolize. U zadnjih 50 godina razvoj fermentacijskih procesa i istraživanje mikroorganizama producenata enzima omogućilo je izolaciju specifičnih enzima iz različitih vrsta bakterijskih i fungalnih organizama, te se napuštaju stare tehnike (kemijska hidroliza). Stoga je upotreba enzima u hidrolizi škroba tema ovog rada. U radu je dan kratak opis škroba, njegove građe i rasprostranjenosti, uspoređene su kemijska i enzimska hidrolize, te su navedene prednosti enzimske hidrolize, kao i najvažniji enzimi koji se koriste u tu svrhu: α -amilaze, β -amilaze, pululanaze i glukoamilaze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)