Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 395019

Upotreba enzima u hidrolizi škroba


Jelenčić, Vedrana
Upotreba enzima u hidrolizi škroba, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 395019 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Upotreba enzima u hidrolizi škroba
(The use of enzymes in starch hidrolysis)

Autori
Jelenčić, Vedrana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.09

Godina
2008

Stranica
34

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
škrob; α -amilaza; β -amilaza; enzimska hidroliza
(starch; α -amylase; β -amylase; enzymatic hydrolysis)

Sažetak
Hidroliza škroba je često primjenjivan proces u različitim industrijama. Upravo se zato nastoji postići što ekonomičniji i efikasniji postupak hidrolize. U zadnjih 50 godina razvoj fermentacijskih procesa i istraživanje mikroorganizama producenata enzima omogućilo je izolaciju specifičnih enzima iz različitih vrsta bakterijskih i fungalnih organizama, te se napuštaju stare tehnike (kemijska hidroliza). Stoga je upotreba enzima u hidrolizi škroba tema ovog rada. U radu je dan kratak opis škroba, njegove građe i rasprostranjenosti, uspoređene su kemijska i enzimska hidrolize, te su navedene prednosti enzimske hidrolize, kao i najvažniji enzimi koji se koriste u tu svrhu: α -amilaze, β -amilaze, pululanaze i glukoamilaze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jelenčić, Vedrana
Upotreba enzima u hidrolizi škroba, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
Jelenčić, V. (2008) 'Upotreba enzima u hidrolizi škroba', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jelen\v{c}i\'{c}, Vedrana}, year = {2008}, pages = {34}, keywords = {\v{s}krob, and \#945, -amilaza, and \#946, -amilaza, enzimska hidroliza}, title = {Upotreba enzima u hidrolizi \v{s}kroba}, keyword = {\v{s}krob, and \#945, -amilaza, and \#946, -amilaza, enzimska hidroliza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jelen\v{c}i\'{c}, Vedrana}, year = {2008}, pages = {34}, keywords = {starch, and \#945, -amylase, and \#946, -amylase, enzymatic hydrolysis}, title = {The use of enzymes in starch hidrolysis}, keyword = {starch, and \#945, -amylase, and \#946, -amylase, enzymatic hydrolysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font