Pregled bibliografske jedinice broj: 395011
Svojstva i primjena proteolitičkih enzima
Svojstva i primjena proteolitičkih enzima, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 395011 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva i primjena proteolitičkih enzima
(Properties and application of proteolytic enzymes)
Autori
Peklić, Morana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.09
Godina
2008
Stranica
29
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
proteaze; industrijski enzimi
(proteases; industrial enzymes)
Sažetak
Proteaze, također poznate i kao proteinaze ili proteolitički enzimi, su podrazred velikog razreda enzima – HIDROLAZA, koje kataliziraju reakciju hidrolize različitih peptidnih veza posredstvom molekule vode. Klasifikacija ovih enzima je vrlo kompleksna zbog velikih razlika, ali i mnogo sličnosti između pripadnika iz ovog podrazreda. Proteaze se u literaturi najčešće klasificiraju prema reaktivnim grupama aktivnog mjesta na serinske, cisteinske, aspartatne i metaloproteaze. Osim što imaju biološku ulogu, proteaze također imaju vrlo široku primjenu u industriji. Svi živi organizmi, bilo da se radi o životinjama, biljkama ili mikroorganizmima, mogu poslužiti kao izvor za izolaciju ovih enzima. Ipak, od svih komercijanih enzima, mikrobne proteaze su industrijski najčešće upotrebljavane, bilo u detergentima, prilikom obrade kože ili u prehrambene svrhe. Općenito, proteaze su danas glavni industrijski enzimi i čine 65% svjetskog tržišta enzima, a najviše se koriste oni u detergentima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)