Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 394994

Primjena proteolitičkih enzima u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda


Vitko, Dijana
Primjena proteolitičkih enzima u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 394994 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena proteolitičkih enzima u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda
(Application of proteolitic enzymes in fermented dairy product manufacturing)

Autori
Vitko, Dijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.09

Godina
2008

Stranica
36

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
kazein; enzim; proteinaze; koagulans; sir
(casein; enzyme; proteinases; coagulant; cheese)

Sažetak
Mlijeko je namirnica bogata proteinima i osnovna sirovina u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda. Proteine u mlijeku možemo klasificirati u dvije skupine: kazein, najzastupljeniji protein mlijeka, i proteine sirutke, laktoalbumine i laktoglobuline. Vrlo mali, ali ne i manje značajan, udio proteina u mlijeku čine i enzimi, uglavnom plazmin i enzimi somatskih stanica sisavaca. Glavnina proteolitičkih enzima upotrebljava se za proizvodnju sira: kao koagulansi za zgrušavanje mlijeka i biološki aktivne tvari za formiranje karakterističnih organoleptičkih svojstava pojedine vrste sira. Danas je na tržištu prisutan i širok asortiman proteolitičkih enzima za ubrzavanje zrenja sira i kontrolu njegove gorčine. Komercijalni pripravci koagulansa razlikuju se prema svojim fizikalnim svojstvima, proteolitičkoj jakosti te prema izvoru izolacije. Ekstrakciju iz četvrtog želuca preživača, tzv. sirišta, u novije vrijeme zamjenjuju koagulansi mikrobnog porijekla, ali i oni dobiveni tehnologijom rekombinantne DNA. Nekolicina koagulansa izolirana je i iz biljaka, no njihova je primjena u svijetu još uvijek ograničena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vitko, Dijana
Primjena proteolitičkih enzima u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
Vitko, D. (2008) 'Primjena proteolitičkih enzima u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vitko, Dijana}, year = {2008}, pages = {36}, keywords = {kazein, enzim, proteinaze, koagulans, sir}, title = {Primjena proteoliti\v{c}kih enzima u proizvodnji fermentiranih mlije\v{c}nih proizvoda}, keyword = {kazein, enzim, proteinaze, koagulans, sir}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vitko, Dijana}, year = {2008}, pages = {36}, keywords = {casein, enzyme, proteinases, coagulant, cheese}, title = {Application of proteolitic enzymes in fermented dairy product manufacturing}, keyword = {casein, enzyme, proteinases, coagulant, cheese}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font