Pregled bibliografske jedinice broj: 394994
Primjena proteolitičkih enzima u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda
Primjena proteolitičkih enzima u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 394994 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena proteolitičkih enzima u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda
(Application of proteolitic enzymes in fermented dairy product manufacturing)
Autori
Vitko, Dijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.09
Godina
2008
Stranica
36
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
kazein; enzim; proteinaze; koagulans; sir
(casein; enzyme; proteinases; coagulant; cheese)
Sažetak
Mlijeko je namirnica bogata proteinima i osnovna sirovina u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda. Proteine u mlijeku možemo klasificirati u dvije skupine: kazein, najzastupljeniji protein mlijeka, i proteine sirutke, laktoalbumine i laktoglobuline. Vrlo mali, ali ne i manje značajan, udio proteina u mlijeku čine i enzimi, uglavnom plazmin i enzimi somatskih stanica sisavaca. Glavnina proteolitičkih enzima upotrebljava se za proizvodnju sira: kao koagulansi za zgrušavanje mlijeka i biološki aktivne tvari za formiranje karakterističnih organoleptičkih svojstava pojedine vrste sira. Danas je na tržištu prisutan i širok asortiman proteolitičkih enzima za ubrzavanje zrenja sira i kontrolu njegove gorčine. Komercijalni pripravci koagulansa razlikuju se prema svojim fizikalnim svojstvima, proteolitičkoj jakosti te prema izvoru izolacije. Ekstrakciju iz četvrtog želuca preživača, tzv. sirišta, u novije vrijeme zamjenjuju koagulansi mikrobnog porijekla, ali i oni dobiveni tehnologijom rekombinantne DNA. Nekolicina koagulansa izolirana je i iz biljaka, no njihova je primjena u svijetu još uvijek ograničena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)