Pregled bibliografske jedinice broj: 394900
Doprinos karakterizaciji medova bagrema i kadulje sa područja Sjeverozapadne Hrvatske
Doprinos karakterizaciji medova bagrema i kadulje sa područja Sjeverozapadne Hrvatske, 2009., diplomski rad, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 394900 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Doprinos karakterizaciji medova bagrema i kadulje sa područja Sjeverozapadne Hrvatske
(Contribution to the characterization of the acacia and sage honeys of Northwest Croatia)
Autori
Vulaković, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
21.04
Godina
2009
Stranica
75
Mentor
Lušić, Dražen
Ključne riječi
Med bagrema; med kadulje; karakterizacija; Sjeverozapadna Hrvatska
(Acacia honey; Sage honey; Characterization; Northwest Croatia)
Sažetak
Analizirano je 15 uzoraka meda bagrema (sezona 2007.) koji su bili prikupljeni na području Istre gdje je bagrem kao biljna vrsta prirodno rasprostranjen. Prikupljeno je i analizirano 12 uzoraka meda kadulje (sezona 2008.) sa područja Istre i Sjevernog Hrvatskog primorja s otocima gdje je kadulja u periodu medenja dominantna biljna vrsta. Za analizu su korištene isključivo fizikalno-kemijske metode propisane od strane Međunarodne Komisije za med (IHC) i sukladne su odredbama Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda (NN 20/2000. Od fizikalno-kemijskih parametara analizirani su: udio vode, električna provodnost, pH, slobodna kiselost, specifična optička rotacija. Osim ispitivanja fizikalno-kemijskih parametara, provedena je i melisopalinološka procjena uzoraka te su bili analizirani i vremenski uvjeti koji su vladali na lokalitetima proizvodnje tijekom proizvodnje uzoraka meda. Dobiveni rezultati pokazali su da su svi uzorci meda od bagrema i kadulje udovoljavali odredbama relevantnih nacionalnih i međunarodnih standarda. Rezultati dobiveni u ovom diplomskom radu uspoređeni su sa rezultatima drugih sličnih studija provedenima u Hrvatskoj i inozemstvu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija