Pregled bibliografske jedinice broj: 394831
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki, 2008., diplomski rad, Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije, Karlovac
CROSBI ID: 394831 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki
(The influence of whey protein concentrate on growth and survival of probiotic strain Lactobacillus acidophilus La-5 in whey)
Autori
Bortek, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije
Mjesto
Karlovac
Datum
04.07
Godina
2008
Stranica
41
Mentor
Matijević, Bojan
Ključne riječi
koncentrat proteina sirutke; Lactobacillus acidophilus La-5; rast; preživljavanje
(whey protein concentrate; Lactobacillus acidophilus La-5; growth; survival; whey)
Sažetak
Ovim radom je istražen utjecaj koncentrata proteina sirutke (KPS) na rast i aktivnost probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u slatkoj rekonstituiranoj sirutki i preživljavanje tijekom 28 dana hladnog čuvanja. Fermentacija je praćena kod sirutke bez i sa dodatkom 1, 5 i 3% KPS-a, a provedena je pri 37 C. Vrijeme fermentacije sirutke obogaćene sa 3% KPS-a bilo je kraće u odnosu na vrijeme fermentacije sirutke bez i sa dodatkom 1, 5% KPS-a. Titracijska kiselost sirutke obogaćene sa KPS-om bila je veća na početku i na kraju fermentacije te tijekom čuvanja u odnosu na sirutku bez dodatka KPS-a (8, 9 i 9 log CFU/mL).Tijekom 28 dana čuvanja u svim je uzorcima fermentirane sirutke broj živih stanica Lactobacillus acidophilus La-5 bio podjednako stabilan i nije padao ispod 8 log CFU/mL. Dodatak KPS-a je utjecao na rast probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u slatkoj rekonstituiranoj sirutki, ali nije bitno utjecao na preživljavanje tijekom 28 dana hladnog čuvanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Bojan Matijevic
(mentor)