Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 394831

Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki


Bortek, Ivana
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki, 2008., diplomski rad, Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije, Karlovac


CROSBI ID: 394831 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki
(The influence of whey protein concentrate on growth and survival of probiotic strain Lactobacillus acidophilus La-5 in whey)

Autori
Bortek, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije

Mjesto
Karlovac

Datum
04.07

Godina
2008

Stranica
41

Mentor
Matijević, Bojan

Ključne riječi
koncentrat proteina sirutke; Lactobacillus acidophilus La-5; rast; preživljavanje
(whey protein concentrate; Lactobacillus acidophilus La-5; growth; survival; whey)

Sažetak
Ovim radom je istražen utjecaj koncentrata proteina sirutke (KPS) na rast i aktivnost probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u slatkoj rekonstituiranoj sirutki i preživljavanje tijekom 28 dana hladnog čuvanja. Fermentacija je praćena kod sirutke bez i sa dodatkom 1, 5 i 3% KPS-a, a provedena je pri 37 C. Vrijeme fermentacije sirutke obogaćene sa 3% KPS-a bilo je kraće u odnosu na vrijeme fermentacije sirutke bez i sa dodatkom 1, 5% KPS-a. Titracijska kiselost sirutke obogaćene sa KPS-om bila je veća na početku i na kraju fermentacije te tijekom čuvanja u odnosu na sirutku bez dodatka KPS-a (8, 9 i 9 log CFU/mL).Tijekom 28 dana čuvanja u svim je uzorcima fermentirane sirutke broj živih stanica Lactobacillus acidophilus La-5 bio podjednako stabilan i nije padao ispod 8 log CFU/mL. Dodatak KPS-a je utjecao na rast probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u slatkoj rekonstituiranoj sirutki, ali nije bitno utjecao na preživljavanje tijekom 28 dana hladnog čuvanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Bojan Matijevic (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bortek, Ivana
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki, 2008., diplomski rad, Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije, Karlovac
Bortek, I. (2008) 'Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki', diplomski rad, Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije, Karlovac.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bortek, Ivana}, year = {2008}, pages = {41}, keywords = {koncentrat proteina sirutke, Lactobacillus acidophilus La-5, rast, pre\v{z}ivljavanje}, title = {Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i pre\v{z}ivljavanje probioti\v{c}kog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki}, keyword = {koncentrat proteina sirutke, Lactobacillus acidophilus La-5, rast, pre\v{z}ivljavanje}, publisherplace = {Karlovac} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bortek, Ivana}, year = {2008}, pages = {41}, keywords = {whey protein concentrate, Lactobacillus acidophilus La-5, growth, survival, whey}, title = {The influence of whey protein concentrate on growth and survival of probiotic strain Lactobacillus acidophilus La-5 in whey}, keyword = {whey protein concentrate, Lactobacillus acidophilus La-5, growth, survival, whey}, publisherplace = {Karlovac} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font