Pregled bibliografske jedinice broj: 394797
Prihvatljivost jela od batata kod djece predškolske dobi
Prihvatljivost jela od batata kod djece predškolske dobi, 2009., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 394797 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prihvatljivost jela od batata kod djece predškolske dobi
(The acceptability of sweet potato food by children of pre-school and school age)
Autori
Boban, Katica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
05.02
Godina
2009
Stranica
42
Mentor
Perl Pirički, Antonija
Ključne riječi
batat; senzorska prihvatljivost; predškolska i školska djeca; hedonistička skala
(sweet potato; sensory acceptability; pre-school and school age children; hedonistic scale)
Sažetak
Najznačajniji čimbenici u održavanju zdravlja su pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost i emocionalna stabilnost. Pravilna prehrana omogućuje normalan rast i razvoj i trebala bi se primjenjivati kod djece od najranije dobi. Cilj ovog rada bio je ispitati prihvatljivost jela od batata, novog povrća za područje Republike Hrvatske zbog mogućnosti uvođenja u jelovnike predškolskih i školskih ustanova radi unapređivanja kvalitete prehrane, te stjecanja novih prehrambenih navika. U istraživanju je sudjelovalo 156 djece predškolske dobi i 320 djece školske dobi. Ispitanicima predškolske nastave ponuđena su dva jela od batata i to njoki i kolač, a ispitanicima školske nastave uz kolač i njoke ponuđeni su prženi rezanci od žutog i narančastog batata. Hedonističkom skalom od 1 (naročito visoko nepoželjan) do 7 (naročito visoko poželjan) ispitanici su ocjenjivali prihvatljivost navedenih jela. Rezultati pokazuju da su djeca svih dobnih skupina dobro prihvatila ponuđena jela od batata premda se radi o novoj namirnici za područje Republike Hrvatske. Kod djece razredne i predmetne nastave koja su ocjenjivala četiri jela prihvatljivost svih jela bila je dobra, a najbolje je bio prihvaćen kolač i to kod djece razredne nastave (6, 52 ± ; 1, 15). Djeca predškolske dobi kojoj su ponuđeni njoke i kolač od batata, njoke su ocijenila kao neznatno do umjereno poželjne (5, 51 ± ; 2, 05), dok su kolač ocijenili kao neznatno do umjereno nepoželjan (2, 99 ± ; 1, 86). Djevojčice i dječaci svih dobnih skupina su podjednako prihvatili sva ponuđena jela. Ostali demografski čimbenici nisu imali utjecaj na prihvatljivost ponuđenih jela. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da su djeca dobro prihvatila ovu namirnicu, što potvrđuje mogućnost uvođenja u svakodnevnu prehranu u odgojno-obrazovnim ustanovama zbog stjecanja i unapređivanja prehrambenih navika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Antonija Perl Pirički
(mentor)