Pregled bibliografske jedinice broj: 394794
Napici na bazi sojinog mlijeka
Napici na bazi sojinog mlijeka, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 394794 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Napici na bazi sojinog mlijeka
(Beverages on base of soymilk)
Autori
Stančić, Angela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2008
Stranica
21
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
soja; sojino mlijeko; fermentirani napitci; napitci od sojinog mlijeka
(soy; soymilk; fermented beverages; beverages made of soymilk)
Sažetak
Ovaj rad sadrži pregled sastojaka sojinog mlijeka. Soja i proizvodi od soje poznati su po njihovom povoljnom utjecaju na ljudsko zdravlje, a to isto vrijedi i za sojino mlijeko. Postoje mnogi proizvodi od soje te napitci na bazi sojinog mlijeka što uključuje obično sojino mlijeko, sojino mlijeko slično kravljem te ostale napitke od soje. Fermentirani napitci pokazuju veći povoljan zdravstveni učinak, jer se fermentacijom njihovo antioksidacijsko djelovanje povećava, te su lakše probavljivi od nefermentiranih napitaka. Sojino mlijeko može biti vrlo dobra zamjena za obično kravlje mlijeko jer ne sadrži kolesterol, a sadrži sve esencijalne aminokiseline u povoljnom omjeru. Sojino mlijeko ne sadrži laktozu, što je velika prednost pred kravljim mlijekom jer ga mogu konzumirati i ljudi koji su laktoza netolerantni ili su alergični na neke od proteina kravljeg mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(mentor)