Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 394715

Utjecaj količine inokuluma na rast i aktivnost probiotičkih bakterija u sirutki


Matijević, Bojan; Lisak, Katarina; Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica
Utjecaj količine inokuluma na rast i aktivnost probiotičkih bakterija u sirutki // 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka.
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 114-115 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 394715 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj količine inokuluma na rast i aktivnost probiotičkih bakterija u sirutki
(The influence of the amount of inoculum on growth and activity of probiotic bacteria in whey)

Autori
Matijević, Bojan ; Lisak, Katarina ; Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008, 114-115

Skup
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23.11.2008. - 26.11.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
probiotici; fermentacija; sirutka
(probiotics; fermentation; whey)

Sažetak
Složeni kemijski sastav čini sirutku nutritivno visokovrijednim proizvodom i dobrom podlogom za rast mnogih vrsta bakterija te može biti i sirovina za pripravu probiotičkih fermentiranih napitaka koji su nutritivno vredniji od običnih sokova. Ovim radom je ispitan utjecaj dodatka različite količine inokuluma probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis supsp. lactis BB-12 na tijek fermentacije i dobivanje što većeg broj živih stanica probiotičkih bakterija u rekonstituiranoj slatkoj sirutki. Sirutka je inokulirana sa tri različite količine (2, 5 ; 5 i 7, 5%) probiotičkih bakterija Lb. acidophilus La-5 i B. lactis BB-12, a fermentacija je provedena pri 37 °C i vođena je do 4, 6 pH jedinica. Veća količina inokuluma skratila je fermentaciju sirutke kod soja Lb. acidophilus La-5. Suprotno, kod fermentacije sirutke sojem B. lactis BB-12 dodatak veće količine inokuluma produžila je fermentaciju, pa je fermentacija s najmanjom količinom inokuluma trajala najkraće. Porast broja živih bakterijskih stanica soja Lactobacillus acidophilus La 5 u sirutki tijekom fermentacije bio je bolji (Δ log CFU mL-1 = 1, 3) u odnosu na Bifidobacterium animalis susp. lactis soj BB-12 (Δ log CFU mL-1 = 0, 9).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Matijević, Bojan; Lisak, Katarina; Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica
Utjecaj količine inokuluma na rast i aktivnost probiotičkih bakterija u sirutki // 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka.
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 114-115 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Matijević, B., Lisak, K., Božanić, R. & Tratnik, L. (2008) Utjecaj količine inokuluma na rast i aktivnost probiotičkih bakterija u sirutki. U: 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka..
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Bojan and Lisak, Katarina and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica}, year = {2008}, pages = {114-115}, keywords = {probiotici, fermentacija, sirutka}, title = {Utjecaj koli\v{c}ine inokuluma na rast i aktivnost probioti\v{c}kih bakterija u sirutki}, keyword = {probiotici, fermentacija, sirutka}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Bojan and Lisak, Katarina and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica}, year = {2008}, pages = {114-115}, keywords = {probiotics, fermentation, whey}, title = {The influence of the amount of inoculum on growth and activity of probiotic bacteria in whey}, keyword = {probiotics, fermentation, whey}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font