Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 394706

Optimiranje procesa delaktozacije mlijeka i proizvodnja jogurta iz hidroliziranog mlijeka


Kutija, Martina; Tonković, Katarina; Božanić, Rajka; Gregurek, Ljerka
Optimiranje procesa delaktozacije mlijeka i proizvodnja jogurta iz hidroliziranog mlijeka // Prehrambena industrija. Mleko i mlečni proizvodi. Časopis saveza hemičara i tehnologa / Milanović, Spasenija (ur.).
Novi Sad: Verzal, 2008. str. 32-33 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 394706 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje procesa delaktozacije mlijeka i proizvodnja jogurta iz hidroliziranog mlijeka
(Optimization of milk delactosation process and production of yoghurt from hydrolyzed milk)

Autori
Kutija, Martina ; Tonković, Katarina ; Božanić, Rajka ; Gregurek, Ljerka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Prehrambena industrija. Mleko i mlečni proizvodi. Časopis saveza hemičara i tehnologa / Milanović, Spasenija - Novi Sad : Verzal, 2008, 32-33

Skup
XXIII Savetovanje: Savremeni pravci razvoja u tehnologiji mleka

Mjesto i datum
Novi Sad, Srbija, 23.10.2008. - 24.10.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
hidroliza mlijeka; jogurt; senzorska procjena; prihvatljivost
(milk hydrolysis; yoghurt; sensory evaluation; acceptability)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je optimirati proces hidrolize mlijeka pomoću enzima laktaze Maxilact L2000, zatim iz hidroliziranog mlijeka proizvesti jogurta te odrediti njegovu prihvatljivosti i poželjnosti među odabranom skupinom potrošača. Mlijeko je hidrolizirano na tri različita načina: predhidrolizom pasteriziranog mlijeka za proizvodnju jogurta pri temperaturi +6 º C tijekom 20h, odnosno pri temperaturi +37 º C tijekom 2h ; i simultanom hidrolizom i fermentacijom mlijeka za proizvodnju jogurta. Najveći stupanj hidrolize laktoze (97, 42%) postignut je postupkom predhidrolize mlijeka pri temperaturi +37 º C. Pri temperaturi +6 º C hirolizirano je 91, 80% laktoze, a najniži stupanj hidrolize (74, 26%) postignut je postupkom simultane hidrolize i acidifikacije mlijeka. S obzirom na složenost procesa obrade i hidrolize mlijeka, u daljnjim pokusima mlijeko za proizvodnju jogurta hidrolizirano je postupkom predhidrolize mlijeka pri niskim temperaturama (+6 º C). Ova je metoda odabrana iz praktičnih razloga uvjeta laboratorijskih pokusa, ali i uobičajene industrijske prakse: u velikom broju mljekara mlijeko se po zaprimanju pasterizira i hladi te prebacuje u tankove gdje čeka daljnju preradu. Iz hidroliziranog mlijeka proizveden je jogurt. Proizvedenim uzorcima jogurta određena je prihvatljivost i ocijenjena su im senzorska svojstva. Senzorske procjene za oba uzorka jogurta dale su gotovo jednake ocjene za sve parametre senzorske procjene osim za svojstvo okusa, gdje je jogurt iz hidroliziranog mlijeka ocijenjen je nešto nižom ocjenom (8, 4 od maksimalno 10, 0 bodova) u odnosu na kontrolni uzorak. Utvrđivanje prihvatljivosti uzoraka proizvedenih jogurta provedeno je testiranjem skupina od po 50 potrošača životne dobi od 30-40 godina starosti, koristeći verbalnu hedonističku skalu po Periamu s devet mogućih odgovora. Kontrolni uzorci jogurta i uzorci jogurta proizvedeni iz delaktoziranog mlijeka pokazali su iznimno visoku prihvatljivost (100% odnosno 97, 92% prihvatljivost).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kutija, Martina; Tonković, Katarina; Božanić, Rajka; Gregurek, Ljerka
Optimiranje procesa delaktozacije mlijeka i proizvodnja jogurta iz hidroliziranog mlijeka // Prehrambena industrija. Mleko i mlečni proizvodi. Časopis saveza hemičara i tehnologa / Milanović, Spasenija (ur.).
Novi Sad: Verzal, 2008. str. 32-33 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kutija, M., Tonković, K., Božanić, R. & Gregurek, L. (2008) Optimiranje procesa delaktozacije mlijeka i proizvodnja jogurta iz hidroliziranog mlijeka. U: Milanović, S. (ur.)Prehrambena industrija. Mleko i mlečni proizvodi. Časopis saveza hemičara i tehnologa.
@article{article, author = {Kutija, Martina and Tonkovi\'{c}, Katarina and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Gregurek, Ljerka}, editor = {Milanovi\'{c}, S.}, year = {2008}, pages = {32-33}, keywords = {hidroliza mlijeka, jogurt, senzorska procjena, prihvatljivost}, title = {Optimiranje procesa delaktozacije mlijeka i proizvodnja jogurta iz hidroliziranog mlijeka}, keyword = {hidroliza mlijeka, jogurt, senzorska procjena, prihvatljivost}, publisher = {Verzal}, publisherplace = {Novi Sad, Srbija} }
@article{article, author = {Kutija, Martina and Tonkovi\'{c}, Katarina and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Gregurek, Ljerka}, editor = {Milanovi\'{c}, S.}, year = {2008}, pages = {32-33}, keywords = {milk hydrolysis, yoghurt, sensory evaluation, acceptability}, title = {Optimization of milk delactosation process and production of yoghurt from hydrolyzed milk}, keyword = {milk hydrolysis, yoghurt, sensory evaluation, acceptability}, publisher = {Verzal}, publisherplace = {Novi Sad, Srbija} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font