Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 394489

Optimiranje hidrolize mlijeka te prihvatljivost jogurta iz hidroliziranog mlijeka


Kutija, Martina
Optimiranje hidrolize mlijeka te prihvatljivost jogurta iz hidroliziranog mlijeka, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 394489 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje hidrolize mlijeka te prihvatljivost jogurta iz hidroliziranog mlijeka
(Optimization of enzymatic milk hydrolysis and acceptability of yogurt from hydrolysed milk)

Autori
Kutija, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.11

Godina
2008

Stranica
47

Mentor
Božanić, Rajka

Ključne riječi
hidroliza laktoze; β -D-galaktozidaza; tekući jogurt; senzorska svojstva; prihvatljivost
(lactose hydrolysis; β -D-galactosidase; stirred yogurt; sensoric properties; acceptability)

Sažetak
U ovom radu optimirana je enzimska hidroliza laktoze u mlijeku pomoću enzimskog preparata β -D-galaktozidaze dobivenog iz mliječnog kvasca Klyveromyces marxianus var. lactis, a u svrhu proizvodnje i određivanja senzorskih svojstava te prihvatljivosti jogurta od hidroliziranog mlijeka. Enzimska hidroliza provedena je pri različitim temperaturama, a rezultati su pokazali da se, tehnološki najisplativijim, postupkom predhidrolize pasteriziranog mlijeka za proizvodnju jogurta na niskim temperaturama postiže 95%-tna hidroliza laktoze. Utvrđeno je da ne postoje značajne razlike u ocjenama prihvatljivosti između istraživanih uzoraka jogurta od nehidroliziranog i hidroliziranog mlijeka, te da su obje vrste jogurta pokazale jako veliku poželjnost (99-100%).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kutija, Martina
Optimiranje hidrolize mlijeka te prihvatljivost jogurta iz hidroliziranog mlijeka, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kutija, M. (2008) 'Optimiranje hidrolize mlijeka te prihvatljivost jogurta iz hidroliziranog mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kutija, Martina}, year = {2008}, pages = {47}, keywords = {hidroliza laktoze, and \#946, -D-galaktozidaza, teku\'{c}i jogurt, senzorska svojstva, prihvatljivost}, title = {Optimiranje hidrolize mlijeka te prihvatljivost jogurta iz hidroliziranog mlijeka}, keyword = {hidroliza laktoze, and \#946, -D-galaktozidaza, teku\'{c}i jogurt, senzorska svojstva, prihvatljivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kutija, Martina}, year = {2008}, pages = {47}, keywords = {lactose hydrolysis, and \#946, -D-galactosidase, stirred yogurt, sensoric properties, acceptability}, title = {Optimization of enzymatic milk hydrolysis and acceptability of yogurt from hydrolysed milk}, keyword = {lactose hydrolysis, and \#946, -D-galactosidase, stirred yogurt, sensoric properties, acceptability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font