Pregled bibliografske jedinice broj: 394489
Optimiranje hidrolize mlijeka te prihvatljivost jogurta iz hidroliziranog mlijeka
Optimiranje hidrolize mlijeka te prihvatljivost jogurta iz hidroliziranog mlijeka, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 394489 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje hidrolize mlijeka te prihvatljivost jogurta iz hidroliziranog mlijeka
(Optimization of enzymatic milk hydrolysis and acceptability of yogurt from hydrolysed milk)
Autori
Kutija, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.11
Godina
2008
Stranica
47
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
hidroliza laktoze; β -D-galaktozidaza; tekući jogurt; senzorska svojstva; prihvatljivost
(lactose hydrolysis; β -D-galactosidase; stirred yogurt; sensoric properties; acceptability)
Sažetak
U ovom radu optimirana je enzimska hidroliza laktoze u mlijeku pomoću enzimskog preparata β -D-galaktozidaze dobivenog iz mliječnog kvasca Klyveromyces marxianus var. lactis, a u svrhu proizvodnje i određivanja senzorskih svojstava te prihvatljivosti jogurta od hidroliziranog mlijeka. Enzimska hidroliza provedena je pri različitim temperaturama, a rezultati su pokazali da se, tehnološki najisplativijim, postupkom predhidrolize pasteriziranog mlijeka za proizvodnju jogurta na niskim temperaturama postiže 95%-tna hidroliza laktoze. Utvrđeno je da ne postoje značajne razlike u ocjenama prihvatljivosti između istraživanih uzoraka jogurta od nehidroliziranog i hidroliziranog mlijeka, te da su obje vrste jogurta pokazale jako veliku poželjnost (99-100%).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(mentor)