Pregled bibliografske jedinice broj: 394481
Optimiranje ezimske hidrolize sirutke
Optimiranje ezimske hidrolize sirutke, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 394481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje ezimske hidrolize sirutke
(OPTIMALIZATION OF ENZIMATIC WHEY HYDROLYSIS)
Autori
Mirković, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.10
Godina
2008
Stranica
48
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
hidroliza laktoze; sirutka; β -D-galaktozidaza
(lactose hydrolysis; whey; β -D-galactosidase)
Sažetak
U ovom radu je istraživana enzimska hidroliza laktoze u sirutki pomoću enzimskog preparata β -D-galaktozidaze dobivenog iz mliječnog kvasca Kluyveromyces (Saccharomyces) marxianus var. lactis, a svrha je optimiranje uvjeta enzimske hidrolize sirutke. Enzimska hidroliza je provedena na različitim temperaturama, s različitim koncentracijama enzimskog preparata, sa i bez miješanja uzorka. Rezultati pokazuju da se miješanjem uzorka sirutke s 2, 5 mL/L dodanog enzima brzinom od 600 okretaja/minuti, pri niskim temperaturama (6°C) može postići 85-87%-tna hidroliza laktoze, a pri visokim (37°C) i 97%-tna hidroliza laktoze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb