Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 394468

Utjecaj laktuloze na preživljavanje probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 tijekom čuvanja fermentirane sirutke


Paro-Vidolin, Marina
Utjecaj laktuloze na preživljavanje probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 tijekom čuvanja fermentirane sirutke, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 394468 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj laktuloze na preživljavanje probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 tijekom čuvanja fermentirane sirutke
(Influence of lactulose on the survival of probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 during the whey storage)

Autori
Paro-Vidolin, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2008

Stranica
37

Mentor
Božanić, Rajka

Ključne riječi
Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12; fermentacija; Lactobacillus acidophilus La-5; laktuloza; sirutka
(Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12; fermentation; Lactobacillus acidophilus La-5; lactulose; whey)

Sažetak
Uzimajući u obzir vrijednost sirutke kao namirnice, cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj dodataka laktuloze na preživljavanje probiotičkih bakterija (Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12)u rekonstituiranoj slatkoj sirutki. Fermentacija je provedena pri temperaturi 37 C, sa dodatkom (0, 5% i 1%) i bez dodatka laktuloze. Nakon pH oko 4, 6 fermentacija je zaustavljena hlađenjem na temperaturu hladnjaka (4-6 C), a uzorci su čuvani tijekom 28 dana. Tijekom čuvanja praćena je pH-vrijednost, titracijska kiselost i broj živih stanica bakterija 1., 7., 14., 21. i 28. dan. Dodatak laktuloze nije utjecao na preživljavanje probiotičkih bakterija tijekom čuvanja fermentirane sirutke. Smanjenje broja živih bakterijskih stanica soja Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki tijekom čuvanja bilo je veće (razlika Log CFU/mL=2, 6) u odnosu na Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 (razlika Log CFU/mL=1, 28), bez obzira na dodatak laktuloze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Paro-Vidolin, Marina
Utjecaj laktuloze na preživljavanje probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 tijekom čuvanja fermentirane sirutke, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Paro-Vidolin, M. (2008) 'Utjecaj laktuloze na preživljavanje probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 tijekom čuvanja fermentirane sirutke', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Paro-Vidolin, Marina}, year = {2008}, pages = {37}, keywords = {Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12, fermentacija, Lactobacillus acidophilus La-5, laktuloza, sirutka}, title = {Utjecaj laktuloze na pre\v{z}ivljavanje probioti\v{c}kih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 tijekom \v{c}uvanja fermentirane sirutke}, keyword = {Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12, fermentacija, Lactobacillus acidophilus La-5, laktuloza, sirutka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Paro-Vidolin, Marina}, year = {2008}, pages = {37}, keywords = {Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12, fermentation, Lactobacillus acidophilus La-5, lactulose, whey}, title = {Influence of lactulose on the survival of probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 during the whey storage}, keyword = {Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12, fermentation, Lactobacillus acidophilus La-5, lactulose, whey}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font