Pregled bibliografske jedinice broj: 394468
Utjecaj laktuloze na preživljavanje probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 tijekom čuvanja fermentirane sirutke
Utjecaj laktuloze na preživljavanje probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 tijekom čuvanja fermentirane sirutke, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 394468 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj laktuloze na preživljavanje probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 tijekom čuvanja fermentirane sirutke
(Influence of lactulose on the survival of probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 during the whey storage)
Autori
Paro-Vidolin, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2008
Stranica
37
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12; fermentacija; Lactobacillus acidophilus La-5; laktuloza; sirutka
(Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12; fermentation; Lactobacillus acidophilus La-5; lactulose; whey)
Sažetak
Uzimajući u obzir vrijednost sirutke kao namirnice, cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj dodataka laktuloze na preživljavanje probiotičkih bakterija (Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12)u rekonstituiranoj slatkoj sirutki. Fermentacija je provedena pri temperaturi 37 C, sa dodatkom (0, 5% i 1%) i bez dodatka laktuloze. Nakon pH oko 4, 6 fermentacija je zaustavljena hlađenjem na temperaturu hladnjaka (4-6 C), a uzorci su čuvani tijekom 28 dana. Tijekom čuvanja praćena je pH-vrijednost, titracijska kiselost i broj živih stanica bakterija 1., 7., 14., 21. i 28. dan. Dodatak laktuloze nije utjecao na preživljavanje probiotičkih bakterija tijekom čuvanja fermentirane sirutke. Smanjenje broja živih bakterijskih stanica soja Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki tijekom čuvanja bilo je veće (razlika Log CFU/mL=2, 6) u odnosu na Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 (razlika Log CFU/mL=1, 28), bez obzira na dodatak laktuloze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(mentor)