Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 394378

Utjecaj različitih početnih koncentracija probiotičkih bakterija na fermentaciju slatke sirutke


Matijević, Bojan; Lisak, Katarina; Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica
Utjecaj različitih početnih koncentracija probiotičkih bakterija na fermentaciju slatke sirutke // Mljekarstvo, 58 (2008), 4; 387-401 (recenziran, članak, stručni)


CROSBI ID: 394378 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih početnih koncentracija probiotičkih bakterija na fermentaciju slatke sirutke
(The influence of the different initial probiotic bacteria concentration on sweet whey fermnetation)

Autori
Matijević, Bojan ; Lisak, Katarina ; Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 58 (2008), 4; 387-401

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
sirutka; probiotici; inokulum; fermentacija; preživljavanje
(whey; probiotics; inoculum; fermentation; survival)

Sažetak
Sirutka je nutritivno visokovrijedan sporedni proizvod sirarstva, nedovoljno iskorišten u ljudskoj prehrani. Ukoliko se fermentacija sirutke provodi probiotičkim bakterijama, dodatno se povećava njezina nutritivna i zdravstvena vrijednost. U radu je ispitivan utjecaj dodatka različitih količina inokuluma (2, 5, 5 i 7, 5 %) monokulture Lactobacillus acidophilus La-5 ili Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 na fermentaciju rekonstituirane slatke sirutke pri 37 °C. Tijekom fermentacije i 28 dana čuvanja fermentiranih uzoraka u hladnjaku praćeni su pH-vrijednost, titracijska kiselost i broj živih bakterija. Fermentacija sa 7, 5 % inokuluma monokulture Lactobacillus acidophilus La-5 trajala je najkraće (oko 13, 3 sati), dok je fermentacija sa 2, 5 % inokuluma trajala najduže (oko 15, 5 sati). Broj živih stanica Lactobacillus acidophilus La-5 u svim uzorcima sirutke tijekom fermentacije povećao se oko 1, 3 log CFU/mL i na kraju fermentacije iznosio oko 8, 5 log CFU/mL. Fermentacija sirutke sa 7, 5 % dodanog inokuluma monokulture Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 nije bila kraća u odnosu na fermentaciju sirutke sa 2, 5 % dodanog inokuluma. Broj živih stanica Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 tijekom fermentacije sirutke povećao se oko 0, 9 log CFU/mL i na kraju fermentacije iznosio oko 8, 7 log CFU/mL. Međutim, količina inokuluma nije utjecala na preživljavanje probiotičkih bakterija u fermentiranoj sirutki tijekom čuvanja bez obzira na uporabljenu monokulturu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Matijević, Bojan; Lisak, Katarina; Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica
Utjecaj različitih početnih koncentracija probiotičkih bakterija na fermentaciju slatke sirutke // Mljekarstvo, 58 (2008), 4; 387-401 (recenziran, članak, stručni)
Matijević, B., Lisak, K., Božanić, R. & Tratnik, L. (2008) Utjecaj različitih početnih koncentracija probiotičkih bakterija na fermentaciju slatke sirutke. Mljekarstvo, 58 (4), 387-401.
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Bojan and Lisak, Katarina and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica}, year = {2008}, pages = {387-401}, keywords = {sirutka, probiotici, inokulum, fermentacija, pre\v{z}ivljavanje}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {58}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih po\v{c}etnih koncentracija probioti\v{c}kih bakterija na fermentaciju slatke sirutke}, keyword = {sirutka, probiotici, inokulum, fermentacija, pre\v{z}ivljavanje} }
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Bojan and Lisak, Katarina and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica}, year = {2008}, pages = {387-401}, keywords = {whey, probiotics, inoculum, fermentation, survival}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {58}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {The influence of the different initial probiotic bacteria concentration on sweet whey fermnetation}, keyword = {whey, probiotics, inoculum, fermentation, survival} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font