Pregled bibliografske jedinice broj: 394378
Utjecaj različitih početnih koncentracija probiotičkih bakterija na fermentaciju slatke sirutke
Utjecaj različitih početnih koncentracija probiotičkih bakterija na fermentaciju slatke sirutke // Mljekarstvo, 58 (2008), 4; 387-401 (recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 394378 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih početnih koncentracija probiotičkih bakterija na fermentaciju slatke sirutke
(The influence of the different initial probiotic bacteria concentration on sweet whey fermnetation)
Autori
Matijević, Bojan ; Lisak, Katarina ; Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 58
(2008), 4;
387-401
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
sirutka; probiotici; inokulum; fermentacija; preživljavanje
(whey; probiotics; inoculum; fermentation; survival)
Sažetak
Sirutka je nutritivno visokovrijedan sporedni proizvod sirarstva, nedovoljno iskorišten u ljudskoj prehrani. Ukoliko se fermentacija sirutke provodi probiotičkim bakterijama, dodatno se povećava njezina nutritivna i zdravstvena vrijednost. U radu je ispitivan utjecaj dodatka različitih količina inokuluma (2, 5, 5 i 7, 5 %) monokulture Lactobacillus acidophilus La-5 ili Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 na fermentaciju rekonstituirane slatke sirutke pri 37 °C. Tijekom fermentacije i 28 dana čuvanja fermentiranih uzoraka u hladnjaku praćeni su pH-vrijednost, titracijska kiselost i broj živih bakterija. Fermentacija sa 7, 5 % inokuluma monokulture Lactobacillus acidophilus La-5 trajala je najkraće (oko 13, 3 sati), dok je fermentacija sa 2, 5 % inokuluma trajala najduže (oko 15, 5 sati). Broj živih stanica Lactobacillus acidophilus La-5 u svim uzorcima sirutke tijekom fermentacije povećao se oko 1, 3 log CFU/mL i na kraju fermentacije iznosio oko 8, 5 log CFU/mL. Fermentacija sirutke sa 7, 5 % dodanog inokuluma monokulture Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 nije bila kraća u odnosu na fermentaciju sirutke sa 2, 5 % dodanog inokuluma. Broj živih stanica Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 tijekom fermentacije sirutke povećao se oko 0, 9 log CFU/mL i na kraju fermentacije iznosio oko 8, 7 log CFU/mL. Međutim, količina inokuluma nije utjecala na preživljavanje probiotičkih bakterija u fermentiranoj sirutki tijekom čuvanja bez obzira na uporabljenu monokulturu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(autor)
Katarina Lisak Jakopović
(autor)
Ljubica Tratnik
(autor)
Bojan Matijevic
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts