Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 394334

Napitci na bazi sirutke - nova generacija mliječnih proizvoda


Jeličić, Irena; Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica
Napitci na bazi sirutke - nova generacija mliječnih proizvoda // Mljekarstvo, 58 (2008), 3; 257-274 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 394334 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Napitci na bazi sirutke - nova generacija mliječnih proizvoda
(Whey based beverages - new generation of dairy products)

Autori
Jeličić, Irena ; Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 58 (2008), 3; 257-274

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
sastav sirutke ; alkoholni i bezalkoholni napitci ; funkcionalni dodatci
(whey composition ; alcoholic and non-alcoholic drinks ; functional additives)

Sažetak
Sirutka je sporedni proizvod koji nastaje u tehnološkom procesu proizvodnje sira, a sastav i svojstva ovise o tehnologiji proizvodnje osnovnog proizvoda te o kakvoći korištenog mlijeka. Prema prosječnom sastavu sirutka sadrži oko 93% vode, a u nju prelazi i oko 50% suhe tvari mlijeka. Najveći dio sirutke čini laktoza, manje od 1% proteini sirutke, a u manjim količinama prisutne su mineralne tvari i vitamini topljivi u vodi. Prerada sirutke u napitke počela je još u 70-tim godinama prošlog stoljeća, a do danas je razvijena čitava paleta sirutkinih napitaka, bilo da su proizvedeni od nativne slatke ili kisele sirutke, od deproteinizirane sirutke, zatim od svježe sirutke razrijeđene vodom, fermentirane sirutke, pa sve do napitaka u prahu uz dodatak raznih aroma. Bezalkoholni napitci od sirutke podrazumijevaju veoma šaroliku skupinu proizvoda dobivenih uglavnom miješanjem nativne slatke, rjeđe i kisele, sirutke s različitim dodatcima, poput tropskog voća (ali i ostalog voća, kao npr. jabuke, kruške, jagodasto i bobičasto voće), žitarica i njihovih prerađevina (najčešće mekinja), izolata proteina biljnog podrijetla, CO2, čokolade, kakao praha, vanilije i drugih aromatizirajućih dodataka. Posebna pozornost u ovoj skupini pridaje se razvoju proizvodnje fermentiranih napitaka pomoću probiotičkih sojeva, a tu je najvažnije odabrati adekvatnu kulturu bakterija kako bi se dobio visokovrijedan funkcionalan proizvod prihvatljivih senzorskih svojstava. Skupini bezalkoholnih napitaka od sirutke pripadaju još i dijetetski napitci, napitci s hidroliziranom laktozom, napitci slični mlijeku i napitci u prahu. Sirutka je veoma dobra sirovina za proizvodnju alkoholnih napitaka, obzirom da najveći dio suhe tvari čini laktoza (oko 70%). Alkoholni napitci od sirutke dijele se na napitke malog sadržaja alkohola (do 1, 5%), sirutkino pivo i sirutkino vino. Sirutkini napitci namijenjeni su širokim skupinama potrošača - od onih najmanjih pa do najstarijih. Odlikuju se visokom hranjivom vrijednošću i dobrim terapijskim svojstvima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Rad je napisan i na engleskom jeziku te je na internetu dostupan u obje verzije



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Jeličić, Irena; Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica
Napitci na bazi sirutke - nova generacija mliječnih proizvoda // Mljekarstvo, 58 (2008), 3; 257-274 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Jeličić, I., Božanić, R. & Tratnik, L. (2008) Napitci na bazi sirutke - nova generacija mliječnih proizvoda. Mljekarstvo, 58 (3), 257-274.
@article{article, author = {Jeli\v{c}i\'{c}, Irena and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica}, year = {2008}, pages = {257-274}, keywords = {sastav sirutke, alkoholni i bezalkoholni napitci, funkcionalni dodatci}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {58}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Napitci na bazi sirutke - nova generacija mlije\v{c}nih proizvoda}, keyword = {sastav sirutke, alkoholni i bezalkoholni napitci, funkcionalni dodatci} }
@article{article, author = {Jeli\v{c}i\'{c}, Irena and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica}, year = {2008}, pages = {257-274}, keywords = {whey composition, alcoholic and non-alcoholic drinks, functional additives}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {58}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Whey based beverages - new generation of dairy products}, keyword = {whey composition, alcoholic and non-alcoholic drinks, functional additives} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font