Pregled bibliografske jedinice broj: 394315
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija u sirutki
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija u sirutki // Mljekarstvo, 58 (2008), 3; 243-255 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 394315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija u sirutki
(The influence of whey protein concentrate on growth and survival of probiotic bacteria in whey)
Autori
Matijević, Bojan ; Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica ; Jeličić, Irena
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 58
(2008), 3;
243-255
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
koncentrat proteina sirutke ; fermentacija ; sirutka ; probiotičke bakterije
(whey protein concentrate ; fermentation ; whey ; probiotic bacteria)
Sažetak
U radu je istražen utjecaj dodatka koncentrata proteina sirutke (KPS) na rast i aktivnost probiotičkih sojeva Lactobacilus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 u slatkoj rekonstituiranoj sirutki te na njihovo preživljavanje tijekom 28 dana hladnog čuvanja (4 °C) fermentirane sirutke. Praćena je fermentacija sirutke pri 37 °C bez i sa dodatkom 1, 5 i 3% KPS. Fermentacija sirutke s Lactobacilus acidophilus La-5, kojoj je dodano 3% KPS, bila je oko 1 sat kraća (∼ 14 sati ) u odnosu na fermentaciju sirutke bez dodatka KPS (∼ 15 sati). Porast broja živih bakterijskih stanica Lactobacilus acidophilus La-5 u sirutki s 3% KPS bio je bolji (Δ log CFU/mL = 2, 1 ) u odnosu na sirutku bez KPS (Δ log CFU/mL = 1, 7 ). Dodatak koncentrata proteina sirutke nije značajno utjecao na rast probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 u sirutki, kao ni na preživljavanje oba probiotička soja tijekom 28 dana hladnog čuvanja (pri 4 °C). Sirutka obogaćena s KPS imala je nešto veću titracijsku kiselost tijekom fermentacije i čuvanja u odnosu na sirutku bez dodatka KPS.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(autor)
Ljubica Tratnik
(autor)
Irena Barukčić Jurina
(autor)
Bojan Matijevic
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts