Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 394315

Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija u sirutki


Matijević, Bojan; Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Jeličić, Irena
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija u sirutki // Mljekarstvo, 58 (2008), 3; 243-255 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 394315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija u sirutki
(The influence of whey protein concentrate on growth and survival of probiotic bacteria in whey)

Autori
Matijević, Bojan ; Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica ; Jeličić, Irena

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 58 (2008), 3; 243-255

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
koncentrat proteina sirutke ; fermentacija ; sirutka ; probiotičke bakterije
(whey protein concentrate ; fermentation ; whey ; probiotic bacteria)

Sažetak
U radu je istražen utjecaj dodatka koncentrata proteina sirutke (KPS) na rast i aktivnost probiotičkih sojeva Lactobacilus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 u slatkoj rekonstituiranoj sirutki te na njihovo preživljavanje tijekom 28 dana hladnog čuvanja (4 °C) fermentirane sirutke. Praćena je fermentacija sirutke pri 37 °C bez i sa dodatkom 1, 5 i 3% KPS. Fermentacija sirutke s Lactobacilus acidophilus La-5, kojoj je dodano 3% KPS, bila je oko 1 sat kraća (∼ 14 sati ) u odnosu na fermentaciju sirutke bez dodatka KPS (∼ 15 sati). Porast broja živih bakterijskih stanica Lactobacilus acidophilus La-5 u sirutki s 3% KPS bio je bolji (Δ log CFU/mL = 2, 1 ) u odnosu na sirutku bez KPS (Δ log CFU/mL = 1, 7 ). Dodatak koncentrata proteina sirutke nije značajno utjecao na rast probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 u sirutki, kao ni na preživljavanje oba probiotička soja tijekom 28 dana hladnog čuvanja (pri 4 °C). Sirutka obogaćena s KPS imala je nešto veću titracijsku kiselost tijekom fermentacije i čuvanja u odnosu na sirutku bez dodatka KPS.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Matijević, Bojan; Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Jeličić, Irena
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija u sirutki // Mljekarstvo, 58 (2008), 3; 243-255 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Matijević, B., Božanić, R., Tratnik, L. & Jeličić, I. (2008) Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija u sirutki. Mljekarstvo, 58 (3), 243-255.
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Bojan and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica and Jeli\v{c}i\'{c}, Irena}, year = {2008}, pages = {243-255}, keywords = {koncentrat proteina sirutke, fermentacija, sirutka, probioti\v{c}ke bakterije}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {58}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i pre\v{z}ivljavanje probioti\v{c}kih bakterija u sirutki}, keyword = {koncentrat proteina sirutke, fermentacija, sirutka, probioti\v{c}ke bakterije} }
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Bojan and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica and Jeli\v{c}i\'{c}, Irena}, year = {2008}, pages = {243-255}, keywords = {whey protein concentrate, fermentation, whey, probiotic bacteria}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {58}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {The influence of whey protein concentrate on growth and survival of probiotic bacteria in whey}, keyword = {whey protein concentrate, fermentation, whey, probiotic bacteria} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font