Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 394279

Karakterizacija sojeva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz tradicionalnog svježeg sira


Štimac, Marina
Karakterizacija sojeva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz tradicionalnog svježeg sira, 2008., diplomski rad, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 394279 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija sojeva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz tradicionalnog svježeg sira
(Characterization of the lactic acid bacterial strains isolated from tradicional cottage cheese)

Autori
Štimac, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.12

Godina
2008

Stranica
55

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
svježi sir; probiotičke starter kulture; SDS-PAGE; RAPD; API
(cottage cheese; probiotic starter cultures; SDS-PAGE; RAPD; API)

Sažetak
Iz uzorka tradicionalnog svježeg sira je izolirano 15 gram-pozitivnih, katalaza-negativnih i nesporogenih bakterijskih sojeva. Izolirani sojevi bakterija mliječne kiseline su definirani kao 11 mezofilnih laktokoka te 3 termofilna laktobacila. SDS-PAGE elektroforezom ukupnih staničnih proteina i RAPD metodom je utvrđeno da se radi o 4 različita bakterijska soja koji su fenotipskom identifikacijom API testom definirani kao Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus brevis i Lactobacillus paracasei. Izolirani bakterijski sojevi pokazuju proteolitičko djelovanje, antimikrobno djelovanje prema šest različitih test – mikroorganizama te dodatno bakteriocinsko djelovanje prema srodnim bakterijskim vrstama. Izolirani bakterijski sojevi pokazuju dobru podnošljivost prema visokoj koncentraciji vodikovih iona (pH = 2, 0) i djelovanju pepsina u simuliranom sekretu želuca. Neosjetljivi su prema djelovanju enzima gušterače i pokazuju otpornost prema djelovanju žučnih soli (3, 0 mg/ml). Izolirani laktokoki su osjetljivi na sve ispitane antibiotike, dok su laktobacili rezistentni na vankomicin. Bakterijski sojevi su preživjeli proces liofilizacije u visokom broju (cca 109 CFU/ml), a broj živih stanica liofiliziranih bakterijskih kultura ostao je nepromijenjen tijekom tri mjeseca čuvanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Štimac, Marina
Karakterizacija sojeva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz tradicionalnog svježeg sira, 2008., diplomski rad, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
Štimac, M. (2008) 'Karakterizacija sojeva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz tradicionalnog svježeg sira', diplomski rad, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}timac, Marina}, year = {2008}, pages = {55}, keywords = {svje\v{z}i sir, probioti\v{c}ke starter kulture, SDS-PAGE, RAPD, API}, title = {Karakterizacija sojeva bakterija mlije\v{c}ne kiseline izoliranih iz tradicionalnog svje\v{z}eg sira}, keyword = {svje\v{z}i sir, probioti\v{c}ke starter kulture, SDS-PAGE, RAPD, API}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}timac, Marina}, year = {2008}, pages = {55}, keywords = {cottage cheese, probiotic starter cultures, SDS-PAGE, RAPD, API}, title = {Characterization of the lactic acid bacterial strains isolated from tradicional cottage cheese}, keyword = {cottage cheese, probiotic starter cultures, SDS-PAGE, RAPD, API}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font