Pregled bibliografske jedinice broj: 394279
Karakterizacija sojeva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz tradicionalnog svježeg sira
Karakterizacija sojeva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz tradicionalnog svježeg sira, 2008., diplomski rad, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 394279 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija sojeva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz tradicionalnog svježeg sira
(Characterization of the lactic acid bacterial strains isolated from tradicional cottage cheese)
Autori
Štimac, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.12
Godina
2008
Stranica
55
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
svježi sir; probiotičke starter kulture; SDS-PAGE; RAPD; API
(cottage cheese; probiotic starter cultures; SDS-PAGE; RAPD; API)
Sažetak
Iz uzorka tradicionalnog svježeg sira je izolirano 15 gram-pozitivnih, katalaza-negativnih i nesporogenih bakterijskih sojeva. Izolirani sojevi bakterija mliječne kiseline su definirani kao 11 mezofilnih laktokoka te 3 termofilna laktobacila. SDS-PAGE elektroforezom ukupnih staničnih proteina i RAPD metodom je utvrđeno da se radi o 4 različita bakterijska soja koji su fenotipskom identifikacijom API testom definirani kao Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus brevis i Lactobacillus paracasei. Izolirani bakterijski sojevi pokazuju proteolitičko djelovanje, antimikrobno djelovanje prema šest različitih test – mikroorganizama te dodatno bakteriocinsko djelovanje prema srodnim bakterijskim vrstama. Izolirani bakterijski sojevi pokazuju dobru podnošljivost prema visokoj koncentraciji vodikovih iona (pH = 2, 0) i djelovanju pepsina u simuliranom sekretu želuca. Neosjetljivi su prema djelovanju enzima gušterače i pokazuju otpornost prema djelovanju žučnih soli (3, 0 mg/ml). Izolirani laktokoki su osjetljivi na sve ispitane antibiotike, dok su laktobacili rezistentni na vankomicin. Bakterijski sojevi su preživjeli proces liofilizacije u visokom broju (cca 109 CFU/ml), a broj živih stanica liofiliziranih bakterijskih kultura ostao je nepromijenjen tijekom tri mjeseca čuvanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)