Pregled bibliografske jedinice broj: 39337
Sezonske varijacije u sastavu glikozidno vezanih i slobodnih hlapljivih spojeva biljke Origanum vulgare (L.) ssp. hirtum
Sezonske varijacije u sastavu glikozidno vezanih i slobodnih hlapljivih spojeva biljke Origanum vulgare (L.) ssp. hirtum, 2000., magistarski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 39337 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sezonske varijacije u sastavu glikozidno vezanih i slobodnih hlapljivih spojeva biljke Origanum vulgare (L.) ssp. hirtum
(The seasonal variations of composition of glycosidically bound and free volatile compounds from Origanum vulgare (L.) ssp. hirtum)
Autori
Jerković, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2000
Stranica
93
Mentor
Jakopčić, Krešimir
Neposredni voditelj
Mastelić, Josip
Ključne riječi
Origanum vulgare (L.) ssp. hirtum (Link) Iestwaart; Lamiaceae; glikozidno vezani hlapljivi spojevi; eterično ulje; sezonske varijacije; sušenje na zraku; plinska kromatografija-spektrometrija masa
(Origanum vulgare (L.) ssp. hirtum (Link) Iestwaart; Lamiaceae; glycosidically bound volatile compounds; essential oil; seasonal variations; air-drying; gas chromatography-mass spectrometry)
Sažetak
Samonikli mravinac je sezonski sakupljan u mediteranskom području Hrvatske, okolica Splita. Glikozidi hlapljivih spojeva su izolirani iz svježeg i suhog biljnog materijala perkolacijom s etil-acetatom. Nakon pročišćavanja, glikozidna frakcija je podvrgnuta enzimskoj hidrolizi. Oslobođeni aglikoni su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC-MS). Sezonske varijacije sastava glavnih aglikona iz svježeg mravinca su bile: timokinon (3, 1-6, 2 mg/kg), benzil-alkohol (1, 3-3, 6 mg/kg), 3, 5, 5-trimetil-4-(3-hidroksi-1-butenil)-2-cikloheksen-1-on (0, 5-3, 4 mg/kg), 2-feniletanol (0, 4-3, 0 mg/kg), eugenol (0, 9-2, 6 mg/kg), timol (0, 7-1, 4 mg/kg) i karvakrol (0, 9-1, 4 mg/kg). Sezona sabiranja utjecala je na sastav i sadržaj glikozidno vezanih hlapljivih spojeva mravinca. Sušenje na zraku se odrazilo uglavnom na masene udjele ovih spojeva, a ne i na kvalitativni sastav aglikona. Nakon enzimske hidrolize, D-(+)-glukoza i do sada nepoznati disaharid detektirani su tankoslojnom kromatografijom (TLC). Poslije kisele hidrolize nepoznatog disaharida, primjenom tankoslojne kromatografije identificirani su D-(+)-glukoza i D-(+)-galaktoza, što je potvrđeno i GC-MS analizom njihovih trimetilsililetera. GC-MS analizama izoliranog eteričnog ulja iz svježeg i suhog mravinca identificirano je ukupno 37 spojeva. Sezonske fluktuacije glavnih komponenti eteričnog ulja iz svježeg mravinca su bile: timol (94, 5-958, 9 mg/100g), karvakrol (37, 3-440, 3 mg/100g), (-terpinen (30, 6-219, 7 mg/100g) i p-cimen (18, 0-166, 9 mg/100g). Sušenje na zraku je uzrokovalo neznatan pad prinosa eteričnog ulja u odnosu na prinose iz svježeg mravinca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija