Pregled bibliografske jedinice broj: 393343
Kontrola fermentacijskih parametara probiotičkih proizvoda “ BioAktiv LGG” i “ Acidofil”
Kontrola fermentacijskih parametara probiotičkih proizvoda “ BioAktiv LGG” i “ Acidofil”, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 393343 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kontrola fermentacijskih parametara probiotičkih proizvoda “ BioAktiv LGG” i “ Acidofil”
(Monitoring of different fermentation parametars of probiotic products“ BioAktiv LGG” and “ Acidofil”)
Autori
Burec, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2008
Stranica
51
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
probiotičke kulture; SDS-PAGE elektroforeza; RAPD; antibakterijska aktivnost; “ BioAktiv LGG”; “ Acidofil”
(probiotic culture; SDS-PAGE electrophoresis; RAPD; antibacterial activity; “ BioAktiv LGG”; “ Acidofil”)
Sažetak
U ovom radu su praćeni fermentacijski parametri probiotičkih proizvoda “ BioAktiv LGG” i “ Acidofil” . Određivana su fizikalno-kemijska svojstva: pH, % mliječne masti i % suhe tvari. Rezultati su pokazali da su postotak mliječne masti i suhe tvari iste neposredno nakon proizvodnje te na isteku roka trajanja, a pH vrijednost se tek neznatno promjenila po isteku roka trajanja proizvoda “ BioAktiv LGG” . Mikrobiološkim analizama utvrđeno je da je broj enterobakterija, kvasaca i plijesni unutar dozvoljenih vrijednosti prema Pravilniku o kakvoći svježeg sirovog mlijeka (NN 102/00). Proizvodi imaju zadovoljavajuća organoleptička svojstva sve do isteka roka trajanja proizvoda. Broj živih stanica primijenjenih probiotičkih sojeva, identificiranih SDS-PAGE elektroforezom ukupnih staničnih proteina i RAPD metodom, održao se na cca 107 CFU/ml tijekom 4 tjedna čuvanja pri temperaturi od 4°C. Primijenjene probiotičke kulture su pokazale antibakterijsko djelovanje prema 6 različitih test mikroorganizmima što je važno svojstvo probiotičkih kultura.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)