Pregled bibliografske jedinice broj: 393335
Primjena probiotičke kulture Lactobacillus helveticus M92 za proizvodnju čvrstog fermentiranog probiotičkog napitka
Primjena probiotičke kulture Lactobacillus helveticus M92 za proizvodnju čvrstog fermentiranog probiotičkog napitka, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 393335 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena probiotičke kulture Lactobacillus helveticus M92 za proizvodnju čvrstog fermentiranog probiotičkog napitka
(The application of probiotic culture Lactobacillus helveticus M92 in the production of set-style fermented probiotik drink)
Autori
Ivanišević, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.10
Godina
2008
Stranica
54
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
čvrsti fermentirani probiotički napitak; Lactobacillus helveticus; transglutaminaza; inulin
(set-style fermented probiotic drink; Lactobacillus helveticus; transglutaminase; inulin)
Sažetak
U ovom radu korištena je probiotička kultura Lactobacillus helveticus M92 za dobivanje čvrstog fermentiranog probiotičkog napitka, uz dodatak transglutaminze i inulina. Za proizvodnju je korišteno svježe homogenizirano mlijeko s 3, 2 % mliječne masti kojemu je dodana probiotička kultura Lactobacillus helveticus M92, inulin te enzim transglutaminaza aktivirana 1, 5 h pri 55°C. Enzim je inaktiviran postupkom pasterizacije (15 min pri 85°C). Nakon hlađenja na 43°C, mlijeko je inokulirano probiotičkom kulturom Lactobacillus helveticus M92. Proizvedeni su i kontrolni uzorci fermentiranih probiotičkih napitaka bez dodatka transglutaminaze i inulina. U radu je određivan fizikalno-kemijski sastav mlijeka i proizvedenih probiotičkih napitaka, broj živih stanica probiotičke kulture Lactobacillus helveticus M92 te senzorska svojstva fermentiranih probiotičkih napitaka. Utvrđeno je da dodatak transglutaminaze smanjuje sinerezu (izdvajanje sirutke), a ne utječe na trajanje fermentacije i ima pozitivan učinak na senzorska svojstva izgleda i boje proizvedenih probiotičkih napitaka. Broj živih stanica probiotičke bakterije Lactobacillus helveticus M92 ostao je veći od 107 CFU/g nakon 28 dana čuvanja proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)