Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 393335

Primjena probiotičke kulture Lactobacillus helveticus M92 za proizvodnju čvrstog fermentiranog probiotičkog napitka


Ivanišević, Ana
Primjena probiotičke kulture Lactobacillus helveticus M92 za proizvodnju čvrstog fermentiranog probiotičkog napitka, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 393335 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena probiotičke kulture Lactobacillus helveticus M92 za proizvodnju čvrstog fermentiranog probiotičkog napitka
(The application of probiotic culture Lactobacillus helveticus M92 in the production of set-style fermented probiotik drink)

Autori
Ivanišević, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.10

Godina
2008

Stranica
54

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
čvrsti fermentirani probiotički napitak; Lactobacillus helveticus; transglutaminaza; inulin
(set-style fermented probiotic drink; Lactobacillus helveticus; transglutaminase; inulin)

Sažetak
U ovom radu korištena je probiotička kultura Lactobacillus helveticus M92 za dobivanje čvrstog fermentiranog probiotičkog napitka, uz dodatak transglutaminze i inulina. Za proizvodnju je korišteno svježe homogenizirano mlijeko s 3, 2 % mliječne masti kojemu je dodana probiotička kultura Lactobacillus helveticus M92, inulin te enzim transglutaminaza aktivirana 1, 5 h pri 55°C. Enzim je inaktiviran postupkom pasterizacije (15 min pri 85°C). Nakon hlađenja na 43°C, mlijeko je inokulirano probiotičkom kulturom Lactobacillus helveticus M92. Proizvedeni su i kontrolni uzorci fermentiranih probiotičkih napitaka bez dodatka transglutaminaze i inulina. U radu je određivan fizikalno-kemijski sastav mlijeka i proizvedenih probiotičkih napitaka, broj živih stanica probiotičke kulture Lactobacillus helveticus M92 te senzorska svojstva fermentiranih probiotičkih napitaka. Utvrđeno je da dodatak transglutaminaze smanjuje sinerezu (izdvajanje sirutke), a ne utječe na trajanje fermentacije i ima pozitivan učinak na senzorska svojstva izgleda i boje proizvedenih probiotičkih napitaka. Broj živih stanica probiotičke bakterije Lactobacillus helveticus M92 ostao je veći od 107 CFU/g nakon 28 dana čuvanja proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivanišević, Ana
Primjena probiotičke kulture Lactobacillus helveticus M92 za proizvodnju čvrstog fermentiranog probiotičkog napitka, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ivanišević, A. (2008) 'Primjena probiotičke kulture Lactobacillus helveticus M92 za proizvodnju čvrstog fermentiranog probiotičkog napitka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivani\v{s}evi\'{c}, Ana}, year = {2008}, pages = {54}, keywords = {\v{c}vrsti fermentirani probioti\v{c}ki napitak, Lactobacillus helveticus, transglutaminaza, inulin}, title = {Primjena probioti\v{c}ke kulture Lactobacillus helveticus M92 za proizvodnju \v{c}vrstog fermentiranog probioti\v{c}kog napitka}, keyword = {\v{c}vrsti fermentirani probioti\v{c}ki napitak, Lactobacillus helveticus, transglutaminaza, inulin}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivani\v{s}evi\'{c}, Ana}, year = {2008}, pages = {54}, keywords = {set-style fermented probiotic drink, Lactobacillus helveticus, transglutaminase, inulin}, title = {The application of probiotic culture Lactobacillus helveticus M92 in the production of set-style fermented probiotik drink}, keyword = {set-style fermented probiotic drink, Lactobacillus helveticus, transglutaminase, inulin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font