Pregled bibliografske jedinice broj: 392541
Analiza beta-karotena u mandarinama Neretvanskog područja
Analiza beta-karotena u mandarinama Neretvanskog područja, 2009., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 392541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza beta-karotena u mandarinama Neretvanskog područja
(Analysis of beta-carotene in mandarines from Neretva area)
Autori
Švast, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.02
Godina
2009
Stranica
32
Mentor
Dobričević, Nadica
Ključne riječi
Beta-karoten; Chahara; Okitsu; Zorica; Bjeliš; Modrič; Smiljan
(Beta-carotene; Chahara; Okitsu; Zorica; Bjeliš; Modrič; Smiljan)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na sortama Chahara, Okitsu i Zorica s proizvodnog područja Bjeliš, Modrič i Smiljan. Analizirana je količina beta-karotena u plodovima kromatogrfskom metodom spektrofotometrijski. Dobiveni rezultati pokazuju da sorta Chahara prosječno ima najviše beta-karotena, a sorta Okitsu ga ima najmanje. Isto tako rezultati pokazuju da na lokalitetu Modrič plodovi imaju najvišu količinu beta-karotena dok ih plodovi na lokalitetu Smiljan imaju najmanje. Što se tiče zrelosti, zrelost Z2 ima prosječno više beta-karotena nego zrelost Z1. Iz ovoga se može zaključiti da sorta Chahara ima više beta-karotena od sorti Okitsu i Zorica te da na lokalitetu Modrič plodovi imaju prosječno više beta-karotena nego na lokalitetu Smiljan i Bjeliš.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija