Pregled bibliografske jedinice broj: 392418
Pregled proizvodnje šećerne repe u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1991. do 2006. godine
Pregled proizvodnje šećerne repe u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1991. do 2006. godine // Zbornik radova 44. hrvatskog i 4. međunarodnog simpozija agronoma / Lončarić, Zdenko ; Marić Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009. str. 561-564 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 392418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pregled proizvodnje šećerne repe u Republici
Hrvatskoj u razdoblju od 1991. do 2006. godine
(A surwey of sugar beet production in Croatia for
the period 1991-2006)
Autori
Lovrić, Kristijan ; Antunović, Manda ; Kristek, Andrija ; Rapčan, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova 44. hrvatskog i 4. međunarodnog simpozija agronoma
/ Lončarić, Zdenko ; Marić Sonja - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009, 561-564
ISBN
978-953-6331-67-3
Skup
44. hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2009. - 20.02.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
šećerna repa ; prinos ; kvaliteta ; Republika Hrvatska
(sugar beet ; yield ; quality ; Croatia)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je prikazati pregled proizvodnje šećerne repe u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 1991. do 2006. godine, u usporedbi s najvećim europskim proizvođačima. Površine zasijane šećernom repom u Hrvatskoj su u navedenom razdoblju značajno varirale. Najmanje površine povađene šećerne repe zabilježene su od 1991. do 1994. godine, zbog rata. Godine 1996. proizvodnja šećerne repe prelazi 20.000 ha i postupno raste. Najveće površine zabilježene su 2006. godine i iznosile su 30.721 ha. Prosječni prinos korijena šećerne repe u navedenom razdoblju iznosio je 39, 24 t/ha, a prosječna digestija 14, 57%. Najveći prosječni prinosi korijena šećerne repe u istom razdoblju ostvareni su u Francuskoj (71, 85 t/ha) i Njemačkoj (54, 40 t/ha). Budući da zapadnoeuropski proizvođači šećerne repe postižu znatno bolje rezultate, potrebno je pratiti najnovije spoznaje i primjeniti ih u našim agroekološkim uvjetima s ciljem poboljšanja proizvodnih rezultata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0000000-3534 - Povećanje sadržaja šećera u repi izborom genotipa i agrotehničkih mjera (Kristek, Andrija, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-079-0791843-1933 - Ishrana šećerne repe dušikom ovisno o osobinama tla i genotipu (Kristek, Suzana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek