Pregled bibliografske jedinice broj: 39213
MIKROBIOLO[KA ^ISTO]A U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA NA PODRU^JU PRIMORSKO GORANSKE @UPANIJE
MIKROBIOLO[KA ^ISTO]A U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA NA PODRU^JU PRIMORSKO GORANSKE @UPANIJE // ZDRAVSTVENI TURIZAM ZA 21. STOLJE]E- Zbornik radova
Opatija, 2000. str. 69-74 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 39213 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MIKROBIOLO[KA ^ISTO]A U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA NA PODRU^JU PRIMORSKO GORANSKE @UPANIJE
(MICROBIOLOGICAL CLEANESS IN CATERING ESTABLISHMENT IN THE COUNTY PRIMORSKO-GORANSKA)
Autori
Mesaro{-Kanjski, Elika ; Tonkovi}, Darko ; Pavi~i}, Sandra ; Bokan, [ime ; Jonji}, Anto ; Kai}-Rak, Antoinette
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
ZDRAVSTVENI TURIZAM ZA 21. STOLJE]E- Zbornik radova
/ - Opatija, 2000, 69-74
Skup
Tre}i znanstveno stru~ni skup s me|unarodnim sudjelovanjem :ZDRAVSTVENI TURIZAM ZA 21. STOLJE]E
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.06.2000. - 21.06.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
higijenski uvjeti; obrisak; ugostiteljski objekti
(hygenic conditions; swabs; catering establishment)
Sažetak
Ispitivanja higijenskih uvjeta u ugostiteljskim objektima provedena su na podru~ju Primorsko-goranske `upanije u razdoblju od 1990. do 1999. godine. Ukupno je uzeto i analizirano 64065 obrisaka.Ispitivana je mikrobiolo{ka ~isto}a pribora za jelo, radnih povr{ina i ruku djelatnka uposlnih na pripremi i raspodjeli hrane. Od analiziranih obrisaka bilo je ispravno 57096 (89.1%), a 6969 (10.9%)bilo je neispravno. Najve}i broj mikrobiolo{ki neispravnih obrisaka 5261 (75.5%) utvr|en je zbog povi{enog ukupnog broja bakterija, te enterobakterija koje su na|ene u 5555 (75.4%) obrisaka. Najve}i stupanj mikrobiolo{ke kontaminacije pokazuju ruke uposlenih djelatnika u ugostiteljskim objektima. Na{a `upanija usmjerena je na razvoj turizma te je potrebno provoditi strogi nadzor kako inspekcijskih organa tako i drugih popratnih slu`bi u cilju pobolj{anja i odr`anja higijenskih uvjeta u ugostiteljskim objektima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA