Pregled bibliografske jedinice broj: 39212
Prehrambena industrija i njena uloga u prevenciji kroničnih i degenerativnih bolesti
Prehrambena industrija i njena uloga u prevenciji kroničnih i degenerativnih bolesti // Treće znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstveni turizam za 21. stoljeće : zbornik radova = 3th Scientific-professional Symposium with international participation Health tourism for 21st century : conference proceedings / Rožanić, Igor (ur.).
Opatija: Thalassotherapia, Referentni centar za zdravstveni turizam i medicinski programirani odmor Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske ; Fakultet za turistički i hotelski menadžmen, 2000. str. 195-198 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 39212 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambena industrija i njena uloga u prevenciji kroničnih i degenerativnih bolesti
(The Role of Food Industry in the Prevention of Chronic and Degenerative Diseases)
Autori
Mesaroš-Kanjski, Elika ; Pavičić, Sandra ; Ivančić-Vagaja, Suzy ; Kaić-Rak, Antoinette ; Rak, Davor ; Kontošić, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Treće znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstveni turizam za 21. stoljeće : zbornik radova = 3th Scientific-professional Symposium with international participation Health tourism for 21st century : conference proceedings
/ Rožanić, Igor - Opatija : Thalassotherapia, Referentni centar za zdravstveni turizam i medicinski programirani odmor Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske ; Fakultet za turistički i hotelski menadžmen, 2000, 195-198
ISBN
953-98179-0-0
Skup
Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstveni turizam za 21. stoljeće (3 ; 2000)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.06.2000. - 21.06.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
prehrana; prevencija; kronične i degenerativne bolesti
(nutrition; prevention; chronic and degenerative diseases)
Sažetak
Usvajanje zdravijeg načina življenja, uz unaprijeđenje kvalitete prehrane pučanstva smanjuje se učestalost pojedinih čimbenika rizika i istodobno djeluje u smislu primarne prevencije. Zbog tih razloga Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Rijeka i Prehrambeno industrijski kombinat Rijeka izradili su novi program prehrambenih proizvoda od cjelovitog zrna žtarica. Spomenuti proizvodi sadrže dobro probavljive nerafinirane ugljikohidrate. Kompleksni ugljikohidrati u žitaricama fiziološki su povoljniji za organizam što se tiče iskoristljivosti i opterećenja organizma. Osiguranje energije iz ovih ugljikohidrata pomaže u smanjenju unosa energije iz masti u prehrani, a povećanim unosom biljnih vlakana sadržanih u proizvodu snižava se nivo kolesterola. Osim toga bogati su izvor vitamina i minerala. Prehrana ovom vrstom proizvoda osigurava dobro zdravlje, vitalnost, dobru kondiciju, te prevenira veliku grupu kroničnih i degenerativnih bolesti što je vrlo važno u promociji zdravstvenog turizma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
005601
Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Profili:
Ivica Kontošić
(autor)
Antoinette Kaić-Rak
(autor)
Elika Mesaroš-Kanjski
(autor)
Davor Rak
(autor)