Pregled bibliografske jedinice broj: 39211
Na{a iskustva o mediteranskoj prehrani u turisti~koj ponudi
Na{a iskustva o mediteranskoj prehrani u turisti~koj ponudi // Me|unarodni simpozij pomorskog prometa i medicine- Zbornik sa`etaka
Lovran, 1998. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 39211 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Na{a iskustva o mediteranskoj prehrani u turisti~koj ponudi
(Our Experiences About Mediterranean Menu in Tourism Offer)
Autori
Mesaro{-Kanjski, Elika ; Kai}-Rak, Antoinette ; Antoni}-Dega~, Katica ; Jonji}, Anto ; [imatovi}, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Me|unarodni simpozij pomorskog prometa i medicine- Zbornik sa`etaka
/ - Lovran, 1998
Skup
Me|unarodni simpozij pomorskog prometa i medicine
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 22.10.1998. - 24.10.1998
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
turizam; mediteranska prehrana; zdravlje
(tourism; mediterranean diet; health)
Sažetak
Hrvatska je neprijeporno mediteranska zemlja sa svim zna~ajkama i prednostima duge tradicije i odabira vrlo kvalitetne i zdrave prehranes razmjerno mnogo ribe i plodova mora, autohtonog povr}a, mlijeka i mlije~nih proizvoda, mediteranskih za~ina, maslinova ulja i crnog vina, te osebujnog na~ina spravljanja hrane i gastronomskog umje}a. U hotelima na podru~ju crikveni~ko-vinodolske, opatijske rivijere i otoka Primorsko-goranske `upanije sprovedena je anketa kod 501 gosta. Iz rezultata ankete sprovedeni su sljede}i zaklju~ci: gosti su dali prijedloge za menije sa `eljom da je riba zastupljenija na jelovniku, vi{e svje`eg povr}a i vo}a, manje masti, jelovnike prilagoditi kroni~nim bolesnicima, te vi{e autohtonih nacionalnih jela. Od ispitanika, 92,0% koristilo je polupansion od kojih se 33 ,9% izjasnilo za laganiji meni s manje masti i 22,4% ispitanika boluje od nekih kroni~nih nezaraznih bolesti (dijabetes, hipertonija, hiperlipidemije) te pretilosti. Stoga se predla`e izrada jelovnika koji bi po svom sastavu bio prilago|en tim potrebama. Uvo|enje mediteranskog tipa prehrane u turisti~ku ponudu , koja se razlikuje od poznatih preporuka za zdravu prehranu i standardnu prehranu, temelji se navedenim namirnicama i jelima hrvatskog tla. Upravo nam na{a {pozicija , stoljetna tradicija mediteranske kulture i prehrane , ~iji zna~aj u o~uvanju zdravlja sve vi{e dolazi do izra`aja, otvara nove mogu}nosti u turisti~koj ponudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA