Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 39190

Zdravstvena ispravnost namirnica u Republici Hrvatskoj


Petrovi}, Ivan
Zdravstvena ispravnost namirnica u Republici Hrvatskoj // Po{tivanje ekolo{kih normi - uvjet kvalitetnog `ivljenja : zbornik sa`etaka / Grgi}, Zdravko ; Vajak, @eljko (ur.).
Stubičke Toplice: Hrvatsko farmaceutsko društvo, 1997. (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 39190 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zdravstvena ispravnost namirnica u Republici Hrvatskoj
(Food safety issues in Croatia)

Autori
Petrovi}, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Po{tivanje ekolo{kih normi - uvjet kvalitetnog `ivljenja : zbornik sa`etaka / Grgi}, Zdravko ; Vajak, @eljko - Stubičke Toplice : Hrvatsko farmaceutsko društvo, 1997

Skup
XXIV. Stru~ni sastanak :Po{tivanje ekolo{kih normi - uvjet kvalitetnog `ivljenja

Mjesto i datum
Stubi~ke toplice, Hrvatska, 20.11.1997. - 21.11.1997

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
namirnice; zdravstvena ispravnost; zdravstvena ekologija
(foodstuffs; food safety; health ecology)

Sažetak
Alimentarne toksiinfekcije, ili pu~ki trovanje hranom , se u Hrvatskoj prate preko obaveznih individualnih prijavaepidemija i to kao dva entiteta: alimentarne toksoinfekcijeuzrokovane salmonelama i alimentarne toksiinfekcije uzrokovane drugim uzro~nicima. K tome se, bez mnogo ograde, mo`e dodati i dijagnoza : gastro/enterokolitis, koji se isto obvezno prijavljuje. Valja odmah istaknuti da je prijavljivanje tih ina~e ~estih dijagnoza manjkavo i to u sasvim nepoznatom obimu. Prate}i dugogodi{nji trend kretanja alimentarnih toksiinfekcija u Hrvatskoj mo`e se zaklju~iti da je taj u izrazitom usponu, usprkos njegovom laganom padu u poslijednje dvije godine. (1995.-1996.). U zadnjih 5 godina (1992.-1996.)prosje~an broj salmoneloznih trovanja bio je 4500 godi{nje, a onih drugih 4100 godi{nje. Enterokolitisa je bilo prosje~no 10500 godi{nje. U zadnjem petogodi{njem razdoblju bilo je prijavljeno prosje~no 47 epidemija bakterijskog trovanja hranom godi{nje (raspon 33/58), sa prosje~no 1450 oboljelih (raspon 674/1950). Naj~e{}i uzro~nici epidemija trovanja su salmonele, me|u kojima izrazito dominira S. enteritidis (90%). Daleko su rje|i uzro~nici Cl.perfringens i Staph. aureus. U zadnjem desetogodi{njem razdoblju (1987-96.) prijavljene su jo{ 3 epidemije botulizma sa 9 oboljelih i 8 epidemija trovanja histaminom sa 406 oboljelih.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
005601

Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo


Citiraj ovu publikaciju:

Petrovi}, Ivan
Zdravstvena ispravnost namirnica u Republici Hrvatskoj // Po{tivanje ekolo{kih normi - uvjet kvalitetnog `ivljenja : zbornik sa`etaka / Grgi}, Zdravko ; Vajak, @eljko (ur.).
Stubičke Toplice: Hrvatsko farmaceutsko društvo, 1997. (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
Petrovi}, I. (1997) Zdravstvena ispravnost namirnica u Republici Hrvatskoj. U: Grgi}, Z. & Vajak, @. (ur.)Po{tivanje ekolo{kih normi - uvjet kvalitetnog `ivljenja : zbornik sa`etaka.
@article{article, author = {Petrovi}, Ivan}, year = {1997}, pages = {15}, keywords = {namirnice, zdravstvena ispravnost, zdravstvena ekologija}, title = {Zdravstvena ispravnost namirnica u Republici Hrvatskoj}, keyword = {namirnice, zdravstvena ispravnost, zdravstvena ekologija}, publisher = {Hrvatsko farmaceutsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Stubi~ke toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Petrovi}, Ivan}, year = {1997}, pages = {15}, keywords = {foodstuffs, food safety, health ecology}, title = {Food safety issues in Croatia}, keyword = {foodstuffs, food safety, health ecology}, publisher = {Hrvatsko farmaceutsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Stubi~ke toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font