Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 39188

Javnozdravstvene mjere u cilju unaprijeđenja prehrane i prevencije bolesti srca i krvnih žila


Kaić-Rak, Antoinette; Antonić Degač, Katica; Hrabak-Žerjavić, Vlasta; Petrović, Zrinka; Mesaro-Kanjski, Elika; Pucarin, Jasna
Javnozdravstvene mjere u cilju unaprijeđenja prehrane i prevencije bolesti srca i krvnih žila // Prehrana i kardiovaskularne bolesti : zbornik radova / Dijana, Katica (ur.).
Zagreb: Hrvatski farmer, 2000. str. 22-26 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 39188 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Javnozdravstvene mjere u cilju unaprijeđenja prehrane i prevencije bolesti srca i krvnih žila
(Public health measures aiming to improve nutrition with the objective of prevention of cardiovascular diseases)

Autori
Kaić-Rak, Antoinette ; Antonić Degač, Katica ; Hrabak-Žerjavić, Vlasta ; Petrović, Zrinka ; Mesaro-Kanjski, Elika ; Pucarin, Jasna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Prehrana i kardiovaskularne bolesti : zbornik radova / Dijana, Katica - Zagreb : Hrvatski farmer, 2000, 22-26

Skup
Znanstveno-stručno savjetovanje : Prehrana i kardiovaskularne bolesti

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.05.2000

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
prehrana; prevencija; kardiovaskularne bolesti
(nutrition; prevention; cardiovascular diseases)

Sažetak
Smatra se da su tri vodeća čimbenika rizika za nastanak i razvoj koronarne bolesti srca pušenje, hipertenzija i povišene vrijednosti kolesterola u krvi - koji zajedno čine oko 50% rizika za razvoj koronarne bolesti srca. Rezultati kliničkih istraživanja u okviru primarne prevencije koronarne bolesti srca potvrdili su da se sniženjem razine kolesterola u krvi direktno utječe na incidenciju KBS (koronarne bolesti srca), kako s letalnim tako i s pozitivnim ishodom. Međutim, pitanje kako modificirati i je li potrebno i koliko ograničiti dnevni unos kolesterola za zdravu populaciju, s ciljem prevencije srčanih bolesti, još uvijek predstavlja izazov istraživačima. Obzirom da bolesti srčano-žilnog sistema predstavljaju vodeće uzroke smrti u Hrvatskoj, to je poznavanje rizičnih čimbenika koji doprinose nastanku ili razvoju ovih bolesti kao i poduzimanje ciljanih preventivnih mjera, te mjera za unapređenje zdravlja od prioritetnog javnozdravstvenog značaja. U prehrani našeg pučanstva masti osiguravaju oko 40 % ukupne energije. Masti koje u organizam unosimo preko namirnica uglavnom su mješavina triju vrsta masnih kiselina: jednostruko nezasićenih, višestruko nezasićenih i zasićenih masnih kiselina. Relativno visoka prevalencija srčanožilnih bolesti u našoj populaciji dovodi se u svezu s načinom prehrane i značajnom potrošnjom masti, naročito zasićenih masnih kiselina. Smatra se da je upravo prehrana bogata mastima jedan od uzročnih čimbenika u razvoju pretilosti i doprinosi povećanju vrijednosti kolesterola u krvi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
005601

Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo


Citiraj ovu publikaciju:

Kaić-Rak, Antoinette; Antonić Degač, Katica; Hrabak-Žerjavić, Vlasta; Petrović, Zrinka; Mesaro-Kanjski, Elika; Pucarin, Jasna
Javnozdravstvene mjere u cilju unaprijeđenja prehrane i prevencije bolesti srca i krvnih žila // Prehrana i kardiovaskularne bolesti : zbornik radova / Dijana, Katica (ur.).
Zagreb: Hrvatski farmer, 2000. str. 22-26 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Kaić-Rak, A., Antonić Degač, K., Hrabak-Žerjavić, V., Petrović, Z., Mesaro-Kanjski, E. & Pucarin, J. (2000) Javnozdravstvene mjere u cilju unaprijeđenja prehrane i prevencije bolesti srca i krvnih žila. U: Dijana, K. (ur.)Prehrana i kardiovaskularne bolesti : zbornik radova.
@article{article, author = {Kai\'{c}-Rak, Antoinette and Antoni\'{c} Dega\v{c}, Katica and Hrabak-\v{Z}erjavi\'{c}, Vlasta and Petrovi\'{c}, Zrinka and Mesaro-Kanjski, Elika and Pucarin, Jasna}, editor = {Dijana, K.}, year = {2000}, pages = {22-26}, keywords = {prehrana, prevencija, kardiovaskularne bolesti}, title = {Javnozdravstvene mjere u cilju unaprije\djenja prehrane i prevencije bolesti srca i krvnih \v{z}ila}, keyword = {prehrana, prevencija, kardiovaskularne bolesti}, publisher = {Hrvatski farmer}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kai\'{c}-Rak, Antoinette and Antoni\'{c} Dega\v{c}, Katica and Hrabak-\v{Z}erjavi\'{c}, Vlasta and Petrovi\'{c}, Zrinka and Mesaro-Kanjski, Elika and Pucarin, Jasna}, editor = {Dijana, K.}, year = {2000}, pages = {22-26}, keywords = {nutrition, prevention, cardiovascular diseases}, title = {Public health measures aiming to improve nutrition with the objective of prevention of cardiovascular diseases}, keyword = {nutrition, prevention, cardiovascular diseases}, publisher = {Hrvatski farmer}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font