Pregled bibliografske jedinice broj: 39187
Uloga pravilne prehrane u prevenciji bolesti srca i krvnih `ila
Uloga pravilne prehrane u prevenciji bolesti srca i krvnih `ila // MEDICUS, 9 (2000), 1; 43-48 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, ostalo)
CROSBI ID: 39187 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga pravilne prehrane u prevenciji bolesti srca i krvnih `ila
(Role of healthy diet in prevention of cardiovascular diseases)
Autori
Kai}-Rak, Antoinette ; Mesaro{-Kanjski, Elika
Izvornik
MEDICUS (1330-013X) 9
(2000), 1;
43-48
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo
Ključne riječi
prehrana; masti; kolesterol; prevencija; bolesti srca i krvnih `ila
(nutrition; fats; cholesterol; prevention; cardiovascular diseases)
Sažetak
U ovom radu razmatra se uloga prehrane i mogu}a uzro~na povezanost pojedinih prehrambenih tvari s rizikom od nastanka i razvoja bolesti srca i krvnih `ila. Navode sw preporuke za lije~enje i primjenu terapije ovisno o vrijednostima LDL kolesterola u krvi. Tako|er su spomenute smjernice za primjenu dijete s ograni~enjem unosa ukupne koli~ine masti i pojedinih vrsta masnih kiselina. Na kraju navode se preporuke za pravilnu prehranu i po`eljnu tjelesnu masu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA