Pregled bibliografske jedinice broj: 39185
Prehrambene potrebe starijih osoba
Prehrambene potrebe starijih osoba // Prva hrvatska {kola o unaprije|enju prehrane starijih osoba / Kai}-Rak, Antoinette ; Ljubi~i}, Mate (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1999. str. 11-21 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)
CROSBI ID: 39185 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene potrebe starijih osoba
(Nutritional needs of elederly people)
Autori
Kai}-Rak, Antoinette ; Antoni}-Dega~, Katica ; Mesaro{-Kanjski, Elika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, cjeloviti rad (in extenso), pregledni
Izvornik
Prva hrvatska {kola o unaprije|enju prehrane starijih osoba
/ Kai}-Rak, Antoinette ; Ljubi~i}, Mate - Zagreb : Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1999, 11-21
Skup
Prva hrvatska {kola o unaprije|enju prehrane starijih osoba
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 30.09.1999. - 01.10.1999
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
prehrana; prehrambene potrebe; starije osobe
(nutrition; nutritional needs; elderly)
Sažetak
Prehrana i starenje mo`e se opisati kao dvosmjerna ulica. Nepravilna prehrana mo`e doprinijeti nastanku i razvoju degenerativnih bolesti lokomotornog aparata, kroni~nih bolesti srca i `ila, nastanku karcinoma na nekim sijelima, dijabetesu itd. S jedne strane starenjem se mijenjaju prehrambene potrebe, dok s druge strane prisutnost kroni~nih bolesti u starijih osoba smanjuje apetit, utje~e na smanjenje pokretljivosti, uvjetuje promjenu u izboru namirnica i strukturi obroka.
Bitna ~injenica je i da starije osobe znatno vi{e koriste lijekove od ostalih segmenata populacije, {to tako|er mo`e imati negativnog utjecaja na izbor hrane, probavu i iskori{tavanje prehrambenih tvari.
Zbog svega navedenog smatra se da je pravilnom prehranom mogu}e odgoditi manifestaciju kroni~nih oboljenja, produ`iti `ivotni vijek i unaprijediti kvalitetu `ivljenja.
Proces starenja povezan je s progresivnim slabljenjem funkcija niza organskih sistema u tijelu, {to mo`e imati utjecaja na absorpciju, transport, metabolizam i ekskreciju prehrambenih tvari. Fiziolo{ke promjene uvjetovane starenjem organizma mogu imati u~inka na dnevni unos hrane. Napredovanje procesa starenja razlikuje se me|u pojedincima. Osim interpersonalnih razlika u starenju, dokazano je da su pojedina tkiva i organi tako|er razli~ito podlo`ni procesu starenja. S pojavom starenja dolazi do pove}anja rezervi masnog tkiva (nakupljanje masti u organizmu) uz istovremeno smanjenje mi{i}ne mase i smanjenje koli~ine vode u tijelu, {to utje~e na sni`enje bazalnog metabolizma. Uslijed navedenih promjena u sastavu tijela (gubitak mi{i}ne mase) dolazi do smanjenja enrgetskih potreba organizma. Procjenjuje se da se bazalni metabolizam u osoba starih izme|u 25 do 60 godina smanjuje za oko 10 %, te dodatnih 10% u dobi izmeðu 60 i 75 godina. Pri sni`enom unosu energije potrebno je voditi ra~una da se uslijed smanjenih energetskih potreba i ~esto smanjene tjelesne aktivnosti osiguraju sve potrebne za{titne tvari. Pokazalo se da izbor namirnica u prehrani starijih osoba, uzimaju}i u obzir koli~inu i sastav pojedinih namrnica ~esto nije primjeren, {to ~ini starije osobe podlo`nim deficitima energije i za{titnih tvari. Nasuprot tome, ako je neuskla|en unos energije i smanjenog stupnja tjelesne aktivnosti, javlja se problem prekomjerne tjelesne te`ine. Stoga je potrebno obratiti pa`nju odabiru namirnica i deklaraciji o sastavu namirnica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA