Pregled bibliografske jedinice broj: 39173
Kemijski sastav i hranjiva vrijednost energetskih i proteinskih krmiva Republike Hrvatska
Kemijski sastav i hranjiva vrijednost energetskih i proteinskih krmiva Republike Hrvatska // Međunarodno savjetovanje Krmiva ´99 / s.n. (ur.).
Zagreb, 1999. str. 00-00 (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 39173 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav i hranjiva vrijednost energetskih i proteinskih krmiva Republike Hrvatska
(Chemical composition and nutritive value of energetic and protein feed in Republic of Croatia)
Autori
Kiš, Goran ; Grbeša, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni
Skup
Međunarodno savjetovanje Krmiva ´99
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 09.06.1999. - 11.06.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
krepka krmiva; varijabilnost; standardi; kvalitativna distribucija
Sažetak
Kemijski sastav i hranjiva vrijednost energetskih i proteinskih krmiva analizirana je u labolatoriju Zavodu za hranidbu domaćih životinja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Analizirana su krmiva koja se koriste u Republici Hrvatskoj u periodu 1991.-1998.
Uzorak od 1295 energetskih i proteinskih krmiva nakon analize (AOAC 1990.) uspoređen je sa standardom (engleski, njemački i francuski), te je utvrđena distribucija krmiva određene kvalitete s odstupanjima dozvoljenim Pravilnikom o kakvoći stočne hrane Republike Hrvatske (N.N. 26/98) (u daljnjem tekstu: Pravilnik).
Najvažniji sastojak krmiva surovi protein (SP) analiziran je kod svih krmiva. Kod nekih su krmiva uočene manje vrijednosti od standarda, naročito nakon 1994. godine kada sadržaj SP značajnije opada kod svih krmiva, proizvedenih u RH.
Kvalitativna distribucija krmiva uvjetno zadovoljava dok je nepovoljna kod sojine i repičine sačme, te mesnog (mesno-koštano) brašna kod kojih je veći udio uzoraka s vrijednostima manjim od dopuštenih Pravilnikom.
Izvorni jezik
Hrvatski