Pregled bibliografske jedinice broj: 39158
Utjecaj starosti buražnog soka na karakteristike in-vitro proizvodnje plina
Utjecaj starosti buražnog soka na karakteristike in-vitro proizvodnje plina // Zbornik radova Krmiva 2000
Zagreb, 2000. str. 172-180 (poster, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 39158 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj starosti buražnog soka na karakteristike in-vitro proizvodnje plina
(Influence of rumen fluid ageing on in-vitro gas production characteristics)
Autori
Kiš, Goran ; Grbeša Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova Krmiva 2000
/ - Zagreb, 2000, 172-180
Skup
Međunarodno savjetovanje Krmiva 2000
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 07.06.2000. - 09.06.2000
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
in-vitro; proizvodnja plina; aktivnost buražnog soka; fermentacijske karakteristike krmiva
(in-vitro; gas production; rumen fluid activity; fermentation characteristics of feeds)
Sažetak
In-vitro proizvodnja plina moderna je metoda ispitivanja fermentacijskih karakteristika krmiva koja se razvijala i usavršavala zadnjih desetljeća. Potpuno automatizirana metoda (Cone i sur.,1996) jeftina je i precizna, te se sve više koristi u laboratorijima Europe. Među ograničavajućim čimbenicima upotrebe in vitro metoda su: potreba za fisrtuliranom životinjom, dislokacija laboratorija i životinja, te ograničeno vrijeme transporta buražnog soka (BS). U ovom radu pokušalo se utvrditi utjecaj načina i trajanja skladištenja BS na njegovu aktivnost, mjerenu karakteristikama fermentacije krmiva. Uzorci krmiva su fermentirani sa: svježim, te 2, 4, 8 i 24 sata čuvanim u inkubatoru na 390C, odnosno smrznutim na -240C tijekom 1, 3, 10, 40, 76 dana BS. Utvrđene su signifikantne razlike između različitih krmiva, i različitih vremena čuvanja buražnog soka. BS čuvan do 4 sata i svježi BS daju slične (p<0,05) fermentacijske karakteristike u in-vitro plinskoj metodi i može se upotrebljavati u analizi hranjivosti krmiva.
Izvorni jezik
Hrvatski