Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 39158

Utjecaj starosti buražnog soka na karakteristike in-vitro proizvodnje plina


Kiš, Goran; Grbeša Darko
Utjecaj starosti buražnog soka na karakteristike in-vitro proizvodnje plina // Zbornik radova Krmiva 2000
Zagreb, 2000. str. 172-180 (poster, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 39158 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj starosti buražnog soka na karakteristike in-vitro proizvodnje plina
(Influence of rumen fluid ageing on in-vitro gas production characteristics)

Autori
Kiš, Goran ; Grbeša Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova Krmiva 2000 / - Zagreb, 2000, 172-180

Skup
Međunarodno savjetovanje Krmiva 2000

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 07.06.2000. - 09.06.2000

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
in-vitro; proizvodnja plina; aktivnost buražnog soka; fermentacijske karakteristike krmiva
(in-vitro; gas production; rumen fluid activity; fermentation characteristics of feeds)

Sažetak
In-vitro proizvodnja plina moderna je metoda ispitivanja fermentacijskih karakteristika krmiva koja se razvijala i usavršavala zadnjih desetljeća. Potpuno automatizirana metoda (Cone i sur.,1996) jeftina je i precizna, te se sve više koristi u laboratorijima Europe. Među ograničavajućim čimbenicima upotrebe in vitro metoda su: potreba za fisrtuliranom životinjom, dislokacija laboratorija i životinja, te ograničeno vrijeme transporta buražnog soka (BS). U ovom radu pokušalo se utvrditi utjecaj načina i trajanja skladištenja BS na njegovu aktivnost, mjerenu karakteristikama fermentacije krmiva. Uzorci krmiva su fermentirani sa: svježim, te 2, 4, 8 i 24 sata čuvanim u inkubatoru na 390C, odnosno smrznutim na -240C tijekom 1, 3, 10, 40, 76 dana BS. Utvrđene su signifikantne razlike između različitih krmiva, i različitih vremena čuvanja buražnog soka. BS čuvan do 4 sata i svježi BS daju slične (p<0,05) fermentacijske karakteristike u in-vitro plinskoj metodi i može se upotrebljavati u analizi hranjivosti krmiva.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Darko Grbeša (autor)

Avatar Url Goran Kiš (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kiš, Goran; Grbeša Darko
Utjecaj starosti buražnog soka na karakteristike in-vitro proizvodnje plina // Zbornik radova Krmiva 2000
Zagreb, 2000. str. 172-180 (poster, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kiš, G. & Grbeša Darko (2000) Utjecaj starosti buražnog soka na karakteristike in-vitro proizvodnje plina. U: Zbornik radova Krmiva 2000.
@article{article, author = {Ki\v{s}, Goran}, year = {2000}, pages = {172-180}, keywords = {in-vitro, proizvodnja plina, aktivnost bura\v{z}nog soka, fermentacijske karakteristike krmiva}, title = {Utjecaj starosti bura\v{z}nog soka na karakteristike in-vitro proizvodnje plina}, keyword = {in-vitro, proizvodnja plina, aktivnost bura\v{z}nog soka, fermentacijske karakteristike krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ki\v{s}, Goran}, year = {2000}, pages = {172-180}, keywords = {in-vitro, gas production, rumen fluid activity, fermentation characteristics of feeds}, title = {Influence of rumen fluid ageing on in-vitro gas production characteristics}, keyword = {in-vitro, gas production, rumen fluid activity, fermentation characteristics of feeds}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font